Kaffe
Kuinka paljon kahvikupissasi on ”puhtia”?
Useat juovat kahvia virkistyäkseen, aamulla joko saadakseen hyvä alun päivälle tai pitääkseen korkean vireystason pitkän työpäivän ajan. Mutta kuinka paljon kofeiinia kahvista täytyy saada, että sillä on virkistävä vaikutus?

Kuinka paljon...

Kuinka paljon kahvikupissasi on ”puhtia”?


Useat juovat kahvia - joko saadakseen hyvän alun päivälle tai pitääkseen korkean vireystason pitkän työpäivän ajan. Mutta kuinka paljon kofeiinia kupissasi täytyy olla, että sillä on virkistävä vaikutus?


Kaffe

Helmikuussa 2014 EU:n elintarviketurvallisuusvirasto (EFSA) julkaisi tieteelliset perustelut, joiden mukaan kahvikupillisen tulisi sisältää vähintään 75 mg kofeiinia että sen virkistävä vaikutus voidaan todeta.


Koska useimmilla meistä ei ole käytössä kemian laboratoriota emmekä siten voi mitata kahvin sisältämää tarkkaa kofeiinin määrää, selvittääksemme saammeko kahvikupillisesta riittävästi puhtia, meidän tulee vain tarkastella kuinka valmistamme kahvin ja kuinka paljon kahvipapuja käytämme.


Kahvin paahtaminen, valmistus ja kahvikupin koko

Olet varmaan kuullut nyrkkisäännön, jonka mukaan kupillinen kahvia sisältää noin 100 mg kofeiinia.


Todellisuudessa määrä vaihtelee 40 ja 176 milligramman välillä, riippuen kahvipapujen määrästä ja mitä papuja kahvissa on käytetty.


Ehkä kuvittelet, että vahva ”palaneen” kahvin maku tarkoittaa, että kahvi sisältää paljon kofeiinia? Se on oikeastaan päinvastoin – pavut nimittäin menettävät osan kofeiinista, kun papuja paahdetaan enemmän.


Myös kahvin valmistustapa vaikuttaa paljon kahvin kofeiinipitoisuuteen. Suodatinkahvi sisältää vähemmän kofeiinia kuin kahvi, joka on valmistettu paineen avulla, esimerkiksi espresso.


Kahvikupin koolla, ehkä yllättäen, ei ole niinkään suurta vaikutusta kofeiinipitoisuuteen. Yleensä nimittäin kahvikupin koko valitaan sen mukaan minkä vahvuista kahvi on. Kupin sisältämä kofeiinimäärä pysyy siis suhteellisen samana, kahvikupin koosta riippumatta!


Musta kahvi

Oletetaan, että sinun tulisi valmistaa kupillinen höyryävää, mustaa kahvia. Vakioreseptin mukaisesti kupilliseen käytetään 7 grammaa Arabica-papuja. Ko pavut sisältävät noin 11 mg kofeiinia grammassa. Näin saat kupillisen kahvia, joka sisältää noin 80 mg kofeiinia. Näin ollen ollaan reilusti maagisen rajan, 75 milligramman yläpuolella.


Americano

Kahvikuppien standardikoko suurimmassa osassa Eurooppaa on noin 120 millilitraa, kun taas Amerikassa se on lähempänä 240 millilitraa. Kuitenkaan tyypillinen amerikkalainen kahvi ei sisällä enempää kuin 95 milligrammaa kofeiinia. Jotkut sanovat, että maun puolesta se on huonoimpien joukossa, mutta siinä on kuitenkin enemmän kuin tarpeeksi kofeiinia antaakseen virkistävän vaikutuksen.


Espresso

Italialainen espresso tarjotaan usein pienestä kahvikupista, kupin koko noin 30 millilitraa. Espresso sisältää kofeiinia yleensä 40 milligrammasta 75 milligrammaan. Espresso on siis kahvi, jossa on vahva maku, mutta yleensä se sisältää liian vähän kofeiinia antaakseen virkistävän vaikutuksen. Ei siis ihme, että italialaiset useasti tilaavat tupla espresson.


Koska nämä kahvijuomat valmistetaan espressosta, on melko helppo laskea niiden kofeiinipitoisuus. Normaalikokoinen latte esimerkiksi sisältää noin 40-75 milligrammaa kofeiinia, kun taas tuplalatte sisältää noin 80-150 milligrammaa kofeiinia.


Lähteet:
EFSA; Scientific Opinion on the substantiation of a health claim related to caffeine and increased alertness pursuant to Article 13(5) of Regulation (EC) No 1924/20061.
Focus on food safety; How much coffee in your coffee?PP-CLV-NOR-0251