Näin vietetään pääsiäistä pohjoismaissa
Näin vietetään pääsiäistä pohjoismaissa
Suomessa ja Ruotsissa lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi. Norjassa «rikokset» ja pääsiäinen kuuluvat yhteen, kun taas Tanskassa kirjoitetaan «gækkebrev», eli kirjeitä perheenjäsenille ja ystäville.

Näin vietetään pääsiäistä...

Näin vietetään pääsiäistä pohjoismaissa


Suomessa ja Ruotsissa lapset pukeutuvat pääsiäisnoidiksi. Norjassa «rikokset» ja pääsiäinen kuuluvat yhteen, kun taas Tanskassa kirjoitetaan «gækkebrev», eli kirjeitä perheenjäsenille ja ystäville.


Näin vietetään pääsiäistä pohjoismaissa

Pääsiäismunat, pääsiäistiput, suklaa ja lammas liittyvät skandinaavien pääsiäisen viettoon. Pohjoismaissa on monia yhteneviä traditioita, myös pääsiäiseen liittyen. Mutta naapurimaissa on toki pääsiäisrituaaleja, joista et ole kuullutkaan!


Keltainen pääsiäinen

Keltainen on pääsiäisen väri koko Skandinaviassa, mutta ei muissa maissa. Tämä juontanee juurensa auringosta. Pohjoisella pallonpuoliskollamme pääsiäinen aloittaa uuden vuodenajan, aurinko kipuaa ylemmäs ja uusi elämä saa alkunsa. Aurinko on voiman ja elämänilon symboli, ja todennäköisesti tämän vuoksi keltainen on valikoitunut pääsiäisen väriksi pohjoisella pallonpuoliskolla.


Muiden juhlapyhien värit juontavat juurensa kirkon käyttämistä väreistä, ns. liturgisista väreistä.


Pääsiäinen Norjassa

Norjassa pääsiäinen on mökkiretkeilyä tuntureissa, pitkiä hiihtoretkiä, aikaa perheen ja ystävien kanssa, pääsiäismunia ja pääsiäistipuja. Lapset laittavat pääsiäislauantain iltana ulos pieniä koreja. Yöllä tulee pääsiäispupu ja täyttää korit ääriään myöten suklaalla ja karkeilla, lapset iloitsevat seuraavana aamuna.


Aikuisille rikokset näyttelevät suurta osaa pääsiäisen aikaan, sekä kirjoina että TV-ohjelmina. Tämä on ainutlaatuinen norjalainen perinne, joka sai oletettavasti alkunsa erään rikosromaanin mainoskampanjasta 1920-luvulla. Toinen selitys on se, että Norjan pääsiäisloma on aika pitkä, ja rikosromaanit ovat tyypillistä lomalukemista.


Pääsiäisnoidat

Tyypillinen ruotsalainen traditio on pitää tarjolla erityisen paljon kalaa, pääsiäispöydässä on mm. lohta ja silliä. Kuten kaikki pohjoismaalaiset, myös ruotsalaiset iloitsevat pääsiäismunista ja suklaasta, mutta Ruotsissa lapset pukeutuvat «pääsiäisnoidiksi». Lapset kolkuttelevat ovella, tarjoavat piirustuksiaan ja pyytävät palkaksi makeisia. Tavallista on myöskin järjestää pääsiäismunajahti.


Osassa Suomea pääsiäisen traditioihin kuuluu pukeutua pääsiäisnoidaksi, eli «trulliksi». Tämä juontaa juurensa muinaisista uskomuksista liittyen noitiin ja noituuteen. Uskottiin mm. että Jumalan suojelus oli alhaisimmillaan Pitkäperjantaina ja pahat voimat olivat liikkeellä tuona päivänä. Lapset pukeutuvat palmusunnuntaina tai pääsiäislauantaina noidiksi ja kulkevat ympäriinsä koristeltujen pajunoksien kanssa pyytäen itselleen karkkeja ja suklaata.


Myös suomalaiset pitävät pääsiäisen lammasruoista, traditionaalinen jälkiruoka on rukiista ja maltaista tehty mämmi sekä maitorahkasta valmistettu pasha. Pashan valmistaminen juontaa juurensa uskonnollisista perinteistä.


Pohjanmaalla on perinteenä polttaa kokkoja tarkoituksena ajaa pahat henget pois.


Kuka saa eniten pääsiäismunia

Tanskassa lapset kilpailevat kuka saa eniten pääsiäismunia. Lapset kirjoittavat «gækkebrev», ne ovat kirjeitä perheenjäsenille ja läheisille ystäville. Jos kirjeen vastaanottaja ei onnistu selvittämään kuka kirjeen lähettäjä on, tulee kirjeen vastaanottajan antaa pääsiäismuna kirjeen lähettäjälle.


Tanskalaiset nauttivat maukkaan aamiaisen, tarjolla on mm. silliä. Ei ole myöskään epätavallista, että aamiaisella nautitaan olut tai snapsi.