Vinkkejä matkalle ja kesäloman muistilista
Vinkkejä matkalle ja kesäloman muistilista
Minne suuntautuu lomamatkasi tänä vuonna? Annamme hyviä neuvoja ja vinkkejä siitä mitä matka-apteekkisi tulisi sisältää – vietitpä lomasi aurinkorannalla tai suurkaupungissa, tai jos matkasi suuntautuu mökille tai eksoottisiin matkakohteisiin!

Vinkkejä lomalle sekä...

Vinkkejä lomalle sekä loman muistilista


Minne suuntautuu lomamatkasi tänä vuonna? Annamme hyviä neuvoja ja vinkkejä siitä mitä matka-apteekkisi tulisi sisältää – vietitpä lomasi aurinkorannalla tai suurkaupungissa, tai jos matkasi suuntautuu mökille tai eksoottisiin matkakohteisiin!


Vinkkejä matkalle ja kesäloman muistilista

Aurinkoloma

Oletko yksi heistä, jotka odottavat rauhallisia päiviä auringossa, rannalla ja rauhallisten aaltojen äärellä? Tässä sinulle muutamia vinkkejä, jotka tekevät aurinkolomastasi vielä paremman!

1. Aurinkosuojakerroin on erittäin tärkeä sekä aikuisille että lapsille aurinkoloman aikana! Auringon säteily on voimakkaampaa kuin täällä pohjoisessa, joten on tärkeää käyttää aurinkosuojavoidetta, jonka aurinkosuojakerroin on korkea ja aurinkovoidetta tulee lisätä iholle säännöllisesti. Lisäksi voi olla tarpeen ottaa mukaan aurinkopuikko niille alueille, jotka altistuvat eniten auringolle, eli huulille, nenälle ja korvanlehdille. Muista myös hyvä after sun voide tai kosteusvoide.

2. Huolehdi näöstäsi. Kun oleskelet auringossa, on tärkeää huolehtia silmistä. Käytä aurinkolaseja, joissa on 99% suoja auringon UV-säteitä vastaan. Aurinkolasit estävät jopa silmänympärysryppyjä. On myös olemassa aurinkolaseja, jotka on suunniteltu liikunnan aikana käytettäväksi.

3. Maitohappobakteeerit. Maitohappobakteerit voivat olla hyvä lisä matka-apteekissasi! Sen lisäksi, että tarkkailet mitä syöt, tulisi mukana olla käsidesiä. Sen avulla pidät huolta hyvästä käsihygieniasta.


Kaupunkiloma

Suurkaupungeissa, kuten New York, Pariisi tai Tokio, voi usein olla vaikeaa löytää apteekki. Väärinkäsitykset ja kieliongelmat voivat myös olla mahdollisia – tämän vuoksi voi olla hyvä ottaa mukaan pieni matka-apteekki mikäli matkasi suuntautuu suurkaupunkiin.

1. Vältä hiertymiä! Kaupunkiloma sisältää usein paljon kävelyä ja sen vuoksi voi olla hyvä pitää laastareita matkalla mukana, niillä voi estää hiertymiä. Hiertymiä voi ehkäistä myös vähentämällä kitkaa kengän ja ihon välillä käyttämällä siihen tarkoitettuja sukkia tai laastareita.

2. Melu ja stressi. Paljon liikennettä ja ihmisiä liikenteessä - näin usein on suosituissa matkailunähtävyyksissä! Juo paljon vettä, että säästyt päänsäryltä! Jos matkustat suurkaupunkiin, muista että siellä myös yöelämä on kiivasta. Ota siis mukaasi korvatulpat, näin varmistat yöunesi, jos asut keskustassa.

3. Aurinkosuoja. Ihon suojaaminen aurinkovoiteella on tärkeää myös suurkaupungissa. Aurinko ottaa myös, kun liikut kauppojen välillä tai istut näköalabussissa.


Loma leirintäalueella, patikoiden tai veneillen

Loma leirintäalueella, patikoiden tai veneillen on yleensä hyvin aktiivinen loma. Voi siis olla hyvä ottaa mukaan matka-apteekki, joka sisältää välineitä tilapäisen vamman tai sairauden kohdatessa.

1. Ensiapupakkaus. Oletpa patikoimassa tai veneilemässä, lähimpään apteekkiin voi olla pitkä matka. Tämän vuoksi sinulla on hyvä olla ensiapupakkaus saatavilla. Näin sinulla on ensiaputarvikkeita saatavilla, mikäli joku sairastuu tai loukkaa itsensä.

2. Vältä hiertymiä. Loma leirintäalueella tai tunturivaellukset sisältävät paljon kävelyä ja hiertymälaastarit voivat olla tarpeen. Hiertymiä voi ehkäistä myös vähentämällä kitkaa kengän ja ihon välillä käyttämällä siihen tarkoitettuja sukkia tai laastaria.

3. Matkapahoinvointi. Sää voi muuttua nopeasti merellä ja idyllisen aurinkoinen päivä voi yhtäkkiä vaihtua sairastupaan. Jotkut voivat tulla merisairaiksi ja tämän vuoksi veneessä on hyvä olla matkapahoinvointilääkkeitä.

4. Hyttyset, punkit ja käärmeet. Hyttyset voivat olla tuskallisia kumppaneita, pidä mukanasi hyttyskarkotetta ja lääkettä, joka auttaa kutinaan. Jos liikut alueella, jossa on paljon punkkeja, voit käyttää hyttyskarkotetta, joka voi ehkäistä jopa punkinpuremia. Kunnolliset kengät ovat tärkeät kun liikut metsässä, näin vähennät käärmeenpureman mahdollisuutta. Jos kuitenkin käärme sattuu puraisemaan, on tärkeää pysyä rauhallisena ja Myrkystietokeskukseen tai lääkäriin tulisi olla yhteydessä niin pian kuin mahdollista.


Eksoottiset matkakohteetl

Eksoottisiin matkakohteisiin matkustaminen yleistyy yhä enemmän. Jotta matkasi onnistuu juuri sellaisena kuin unelmissasi, on huolellinen suunnittelu tärkeää.

1. Rokotukset ja malarialääke. Rokotusten tarve riippuu matkakohteesta, kuinka kauan aiot olla matkakohteessa, missä asut, sekä mikä yleinen terveydentilasi on. Rokotukset tulee pääsääntöisesti ottaa muutama viikko ennen matkaa, ole siis liikkeellä riittävän ajoissa! Malariaa esiintyy tietyissä maailman osissa, malariaa ehkäisevän lääkkeen voi saada reseptillä.

2. Aurinkosuoja. Kun oleskelet eteläisillä leveyspiireillä, auringon säteily on voimakkaampaa kuin kotona ja tämän vuoksi sinun tulee suojata itsesi auringolta. Sopivalla aurinkosuojakertoimella varustetun aurinkosuojavoiteen lisäksi voi olla hyvä ottaa mukaan aurinkopuikko niille alueille, jotka altistuvat eniten auringolle, kuten huulet, nenä ja korvanlehdet. Muista myös hyvä after sun voide tai kosteusvoide.

3. Suojaudu hyttysiltä. Hyttysen pistot voiva olla epämiellyttäviä, mutta täällä kotona ne ovat vaarattomia. Matkan suuntautuessa johonkin eksoottiseen kohteeseen riskinä voi olla hyttysten levittämät sairaudet. On tärkeää suojautua pistoilta hyttyskarkotteella ja moskiittoverkolla. Suojaudu myös sukilla, pitkillä housuilla ja pitkähihaisilla vaatteilla, voit myös käyttää permetriiniä sisältävää sumutetta. Voit myös nukkua ja oleilla moskiittoverkon suojissa, sekä sisällä että ulkona.

4. Maitohappobakteeerit. Maitohappobakteerit voivat olla hyvä lisä matka-apteekissasi! Sen lisäksi, että tarkkailet mitä syöt, tulisi mukana olla käsidesiä. Sen avulla pidät huolta hyvästä käsihygieniasta.

5. Hyvin voiva vatsa loman aikana. Vatsaongelmat ja huono ruokahalu voivat pilata loman. Syynä on usein se, että emme siedä vierasta ruokaa. Hyviä neuvoja, joita noudattaa on huolehtia, että liha on kunnolla kypsennettyä, kananmunat ovat kovaksi keitettyjä ja vihannekset ovat keitettyjä. Ole varovainen salaattien, äyriäisten tai ruoan suhteen, joka on ollut esillä kauan. Hedelmät ja vihannekset, jotka kuoritaan tai huuhdellaan huolellisesti pullovedellä ovat turvallisia. Jos kuitenkin sairastut on tärkeää huolehtia siitä, että elimistö saa riittävästi nestettä. Juo runsaasti joko keitettyä tai pullotettua vettä. Voit ehkäistä joitakin vatsavaivoja nauttimalla etukäteen maitohappobakteereita.


Yleistä

1. Matkalle. Matkakohteeseen päästäksesi sinulla on kenties edessäsi pitkä lento, laiva- tai automatka. Tämän vuoksi voi olla hyvä ottaa mukaan matkapahoinvointilääke, erityisesti jos matkustat lasten kanssa. Korvatulpat voivat helpottaa nukkumista. Lisäksi voi olla aiheellista ottaa tukisukat, jos sinulla on ongelmia jalkojen kanssa pitkillä lennoilla.

2. Hyvä valmistautua. Matkalla on aina hyvä olla mukana kipua lievittävää ja kuumetta laskevaa lääkettä. Myöskin haavanpuhdistusainetta ja laastareita, koskaan ei voi tietää milloin haaveri tapahtuu!

3. Käytätkö reseptilääkkeitä? Schengen-alueen maihin matkustettaessa tarvitaan Schengen-todistus, jos mukanasi on lääkkeitä, jotka luokitellaan huumaaviksi. Todistuksen voit saada apteekista ja se on voimassa 30 päivää. Lääke tulee säilyttää alkuperäispakkauksessaan yhdessä apteekista saatavan todistuksen kanssa.

Lähteet: Vitusapotek, 1177, HelsenorgeRef. PP-BIF-SWE-0015