Terveysviranomaisten suositukset koskien omega-3:a
Terveysviranomaisten suositukset koskien omega-3:a
Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Jos et syö rasvaista kalaa, VNP suosittelee päivittäistä kalaöljystä saatavaa omega-3 lisää.

Terveysviranomaisten...

Terveysviranomaisten suositukset koskien omega-3:a


Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Jos et syö rasvaista kalaa, VNP suosittelee päivittäistä kalaöljystä saatavaa omega-3 lisää.

Terveysviranomaisten suositukset koskien omega-3:a

Miksi sinun tulisi syödä omega-3:a?

Omega-3:n vaikutuksista on tehty yli 10 000 tieteellistä tukimusta. Suurin osa niistä on positiivisia ja ne osoittavat mm. omega-3:n nauttimisen, sydämen, aivojen ja näön terveyden välillä olevan selvän yhteyden.


European Food Safety Authority (EFSA) on antanut suosituksen siitä, kuinka paljon omega-3-rasvahappoja – EPA ja DHA - tulisi syödä päivittäin positiivisia terveysvaikutuksia saadakseen.


EU:n hyväksymät terveysväitteet koskien omega-3:a:

  • Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja.
  • Omega-3-rasvahappo DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja.


Lisäksi sekä World Health Organization (WHO) että Pohjoismaiden ministerineuvosto ovat sisällyttäneet omega-3-rasvahapot ravitsemussuosituksiin.


Lähteet

Merenantimet ovat monipuolisen ruokavalion tärkeä osa. Omega-3-rasvahappojen, EPA ja DHA, säännöllisellä saannilla on dokumentoitu terveysvaikutus sydämeen, aivoihin ja näköön.


Rasvaisesta kalasta, kuten lohi, taimen, makrilli ja silli, saat terveydellesi hyödyllistä rasvaa itse kalan lihasta ja nahan alta. Esimerkiksi turska ja sei sisältävät vähemmän rasvaa, tämän kaltaiset kalat nimittäin varastoivat rasvan maksaan.


Ruoan omega-3

Lähde EPA mg/g DHA mg/g
Viljelty lohi 9,4 14.7
Viljelty taimen 11,7 17,1
Turskan file 1,0 1,8
Katkaravut 2,2 1,8
Savustettu lohi 7,4 11,8
Makrilli tomaattikastikkeessa 9,7 17,6
Tomaattisilli 2,7 3,8

Lähde: Matportalen.

Saavuttaaksesi EPA:n ja DHA:n osalta EU-komission hyväksymät terveyshyödyt voit esimerkiksi:

  • Syödä noin 60 grammaa lohta (564 mg EPA/252 mg DHA)
  • Syödä noin 130 grammaa makrillia tomaattikastikkeessa (1261 mg EPA/247 mg DHA)
  • Syödä 2,5 kg turskan fileetä (2500 mg EPA/250 mg DHA)


Jos syöt 2 kapselia Vapaa Kierto Omega-3:a päivässä, saat 300 mg EPA- ja 216 mg DHA-rasvahappoja, sen lisäksi mitä saat ruokavaliostasi.


Lähteet:

Valtion ravitsemusneuvottelukunta: Terveyttä ruoasta - Suomalaiset ravitsemussuositukset 2014.

Pohjoismaiden Ministerineuvosto: Nordic Nutrition Recommendations 2012.

World Health Organization (WHO)


Ref. PP-FRI-FIN-0084