Valitse sinulle sopiva omega-3 ravintolisä!
Valitse sinulle sopiva omega-3 ravintolisä!
Monille meistä on tuttua, että omega-3 on hyödyllistä terveydelle, mutta voi olla vaikea tietää minkä omega-3 ravintolisän valitsisi. Autamme sinua löytämään sopivan tuotteen laajasta valikoimasta.

Valitse sinulle sopiva...

Valitse sinulle sopiva omega-3 ravintolisä!


Monille meistä on tuttua, että omega-3 on hyödyllistä terveydelle, mutta voi olla vaikea tietää minkä omega-3 ravintolisän valitsisi. Autamme sinua löytämään sopivan tuotteen laajasta valikoimasta.


Valitse sinulle sopiva omega-3 ravintolisä!

EPA ja DHA

Kaksi parhaiten dokumentoitua omega-3-rasvahappoa ovat pitkäketjuiset rasvahapot, eikosapentaeenihappo (EPA) ja dokosaheksaeenihappo (DHA). On tehty lukuisa joukko tutkimuksia, niissä on todistettu, että EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa, kun taas DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa.

Vinkki! EPA ja DHA ovat hyväksi sydämelle, kun taas DHA aivoille ja näölle.


Lue pakkauksen ravintosisältö!

Ravintolisää valitessa on tärkeää tietää, että eri valmisteiden sisältämien omega-3-rasvahappojen pitoisuus ilmoitetaan eri tavalla. Jotkut valmistajat tyytyvät ilmoittamaan vain kalaöljyn määrän, kun taas toiset ilmoittavat omega-3:n määrän, jotkut ilmoittavat sekä omega-3:n kokonaismäärän, että EPA:n ja DHA:n määrän.

Monen mielestä kaksi grammaa kalaöljyä kuulostaa paremmalta kuin yksi gramma omega-3:a, mutta välttämättä näin ei ole. Jotkut tuotteet nimittäin eivät sisällä tarpeeksi EPA- ja DHA-rasvahappoja kattamaan päivittäistä tarvetta korkeasta kalaöljypitoisuudestaan huolimatta.

Vinkki! Hyvä omega-3 ravintolisä sisältää paljon EPA- ja DHA-rasvahappoja. Jos valmistaja kertoo pakkauksessaan vain tuotteen sisältämän kalaöljyn määrän, kannattaa tarkistaa, kuinka paljon tuote sisältää omega-3:a, sekä kuinka paljon päiväannos sisältää EPA- ja DHA-rasvahappoja.


Valitse mieluiten tuote, joka sisältää D-vitamiinia

Kesällä ihomme muodostaa D-vitamiinia auringonvalosta, mutta koska pohjoisessa aurinko ei talviaikaan paista riittävästi, meidän on saatava D-vitamiinia päivittäisestä ravinnostamme. D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja se auttaa kalsiumin imeytymisessä.

Tärkein D-vitamiinin lähde on rasvainen kala – aivan kuten myös omega-3-rasvahappojen. Jos siis syöt liian vähän kalaa kattaaksesi päivittäisen omega-3-rasvahappojen tarpeen, on riski, että saat myös liian vähän D-vitamiinia.

Vinkki! Kannattaa valita omega-3 tuote, joka sisältää D-vitamiinia. Tärkein D-vitamiinin lähde on kala – kuten myöskin tärkein omega-3:n lähde.


Älä valitse ravintolisää, joka sisältää omega-6- ja omega-9-rasvahappoja

Kehomme tarvitsee sekä omega-3- että omega-6-rasvahappoja, mutta liiallisesta omega-6-rasvahappojen saannista ravitsemuksemme voi mennä epätasapainoon. Omega-6 nimittäin ”kilpailee” tilasta soluissamme omega-3:n kanssa.

Länsimaalaisessa ruokavaliossa omega-6- ja omega-3-rasvahappojen välinen suhde on nykyään 10:1 - 20:1. Saamme jopa 20 kertaa enemmän omega-6-rasvahappoa kuin omega-3:a. Suositeltava suhde on 5:1.

Kehomme pystyy muodostamaan itse riittävästi omega-9-rasvahappoja ja siten on tarpeetonta ottaa sitä ravintolisänä.

Vinkki! Vältä ravintolisiä, jotka sisältävät omega-6- ja omega-9-rasvahappoja. Suurin osa meistä saa tarpeeksi omega-6-rasvahappoja ruokavaliosta ja elimistö voi itse tuottaa omega-9-rasvahappoja.


Kasviperäiset omega-3-rasvahapot

Jotkut ravintolisien valmistajat väittävät, että kasviperäinen omega-3-rasvahappo, eli alfalinoleenihappo (ALA), muuttuu kehossamme tärkeiksi rasvahapoiksi kuten EPA:ksi ja DHA:ksi. On kuitenkin hyvä tietää, että kehomme kyky muuntaa ALA-rasvahappoja EPA- ja DHA-hapoiksi on hyvin rajallinen.

ALA-rasvahapoilla ei myöskään ole dokumentoitu samoja myönteisiä terveysvaikutuksia kuin kalaperäisillä omega-3-rasvahapoilla, EPA:lla ja DHA:lla. Siksi on hyödyllisempää nauttia kalaperäisiä omega-3-rasvahappoja.

Vinkki! Kasviperäisillä omega-3-rasvahapoilla (ALA) ei ole samoja dokumentoituja vaikutuksia aivoihin ja näköön kuin kalasta saatavilla DHA-rasvahapoilla.

Lähteet:
NIFES
European Food Safety Authority (EFSA)

EFSA on arvioinut nämä terveysväitteet ja todennut ne hyvin dokumentoiduiksi.
Komissio on tiivistänyt terveysväitteet seuraavasti:

  • Omega-3-rasvahapot (EPA ja DHA) edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja.
  • Omega-3-rasvahapot (DHA) edistävät näön ja aivojen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja.


Ref. PP-FRI-NOR-0299