Näin pidät luustosi terveenä ja vahvana!
Seitsemän vinkkiä syksyn terveellisempään arkipäivään
Ei tarvitse tehdä suuria muutoksia voidaksesi vastaanottaa syksy terveellisimmissä merkeissä. Annamme sinulle vinkkejä terveellisempään ja energisempään arkipäivään.

Seitsemän vinkkiä syksyn...

Seitsemän syysvinkkiä terveellisempään arkipäivään


Ei tarvitse tehdä suuria muutoksia voidaksesi vastaanottaa syksy terveellisimmissä merkeissä. Annamme sinulle vinkkejä terveellisempään ja energisempään arkipäivään.


Näin pidät luustosi terveenä ja vahvana!

1. Omega-3 hyväksi sydämelle, aivoille ja näölle

Huolehdi riittävästä omega-3-rasvahappojen saannista sydämesi, aivojesi ja näkösi hyväksi! Elimistö pystyy tuottamaan vain vähän pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja. Tämän vuoksi EPA- ja DHA-rasvahappoja on saatava kalasta ja muista meren elävistä.


2. Mässäile vitamiinipitoisilla hedelmillä ja kasviksilla!

Kasvisten tulisi kuulua jokaiseen päivän ateriaan. Tee tutustumiskierros hedelmä- ja vihannesosastolle ja kokeile uusia kasviksia päivällisruoassa. Syksy on täynnä hienoja, tuoreita kasviksia, ne sisältävät paljon elimistön tarvitsemia vitamiineja. Miksi et tekisi ison kattilallisen vihanneskeittoa, pakasta keitto pieniin eväsrasioihin ja saat helppoa lounasruokaa.


3. Älä stressaa

Stressaantuneena on tapana täyttää viikot aamusta iltaan. Rohkene kieltäytyä ja saat aikaa palautumiseen arkipäivässä. Erilaiset rentoutumistekniikat ja jooga ovat myös hyvä tapa käsitellä stressiä. Monet ihmiset voivat hyötyä suuresti jokapäiväisistä harjoituksista.


4. Huolehdi D-vitamiinin saannista

Elimistö voi muodostaa D-vitamiinia ulkona oleskeltaessa. Talviaikaan voi toki olla vaikeaa saada riittävästi auringonvaloa, jotta elimistö voisi muodostaa riittävästi D-vitamiinia. Jos olet epävarma saatko talven aikana riittävästi D-vitamiinia, hyviä D-vitamiinin lähteitä ovat esim. lohi ja makrilli. On myös olemassa D-vitamiinia sisältäviä ravintolisiä.


5. Nuku riittävästi

Nukumme noin kolmasosan elämästämme. Nukkumisella on ennalta ehkäisevä ja palauttava vaikutus elimistöön. Lisäksi on helpompi käsitellä vastoinkäymisiä ja stressiä, kun olemme levänneitä.


Useat tutkimukset osoittavat, että uni ja mieliala liittyvät yhteen. Jos et nuku riittävästi, voi sillä pitkällä tähtäyksellä olla negatiivinen vaikutus mielialaan.


6. Kävele tai pyöräile työhön

Tutkimukset osoittavat että henkilöillä, jotka pyöräilevät tai kävelevät työhön on alhaisempi rasvaprosentti ja BMI (Body Mass Index) kuin heillä, jotka käyttävät työmatkallaan autoa. Kolmenkymmenen minuutin kävely kohtuullisella tempolla ja hieman hengästyen riittää suurimmalle osalle väestöstä positiivisten terveysvaikutusten kokemiseksi.


7. Syö mustikoita

Tämän vuoden mustikkasato on ollut fantastinen. Osa meistä on ehkä täyttänyt pakastimen – ja mustikoita voi syödä hyvällä omallatunnolla. Mustikka on hyvää sellaisenaan, mutta se on hyvää myös rahkassa, smoothiessa, jogurtissa, piirakassa, hillossa tai muffinseissa.


Lähteet: forskning.no, nhi.no


  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.
  • D-vitamiini auttaa ylläpitämään luuston normaalia kuntoa.
  • D-vitamiini auttaa ylläpitämään lihasten normaalia kuntoa.
  • Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa.
  • Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja.


Ref. PP-FRI-FIN-0020