Uskotko vilustumisen myytteihin?
Uskotko vilustumisen myytteihin?
On olemassa monia mielipiteitä ja näkemyksiä kuinka voi välttää vilustumisen ja mitä tulisi tehdä, jos on vilustunut. Mutta kaikki mitä kuulet vilustumisesta ei ole totta! Mikä on myyttiä ja mikä faktaa?

Uskotko vilustumisen

Uskotko vilustumisen myytteihin?

On olemassa monia mielipiteitä ja näkemyksiä kuinka voi välttää vilustumisen ja mitä tulisi tehdä, jos on vilustunut. Mutta kaikki mitä kuulet vilustumisesta ei ole totta! Mikä on myyttiä ja mikä faktaa?


Uskotko vilustumisen myytteihin?

Voit vilustua, jos jalkasi kylmettyvät

Totta. Family Practicessa vuoden 2005 joulukuussa julkaistu tutkimus osoittaa, että jalkojen lämpimänä pitäminen on tärkeää. Tutkimuksen mukaan jalkojen kylmettyminen lisää sairastumisriskiä. On siis tärkeää pitää jalat lämpimänä.


Et voi ehkäistä vilustumista

Väärin. On useita asioita, joilla voit ehkäistä vilustumisen. Käsien peseminen on paras tartuntaa estävä toimenpide, ja jotta et saisi tartuntaa, tulee kädet pestä usein. Toinen neuvo on pyrkiä välttämään vilustuneita henkilöitä sekä pyyhkiä pinnat ja tavarat bakteereita tappavalla pesuaineella. Myös nenän, suun ja silmien koskemista tulisi välttää, sillä näistä tartunta pääsee helposti elimistöön.


D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa

Totta. Useat ravintoaineet edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja tämän vuoksi sinun tulisi saada niitä riittävästi flunssakaudella. Yksi näistä ravintoaineista on D-vitamiini. D-vitamiinia saat elimistöösi oleskelemalla auringossa, syömällä rasvaista kalaa tai D-vitamiinia sisältävää ravintolisää.


Tutkimukset osoittavat, että ruokavaliomme ei sisällä riittävästi D-vitamiinia. Jos ei syö säännöllisesti rasvaista kalaa, voi D-vitamiini ravintolisä olla hyvä vaihtoehto. D-vitamiini ravintolisä on erityisen tärkeää talvikuukausien aikana, kun auringolle altistuminen vähenee.


Aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Yli 75-vuotiaille suositus on 20 mikrogrammaa päivässä.


Tartunnasta voi kulua kauan ennen kuin sairastut

Totta. Aika tartunnasta sairastumiseen vaihtelee normaalisti kahdesta kolmeen päivään ja vilustuminen kestää yleensä noin viikon. Jos sinulla on kuumetta vähintään neljänä päivänä ja olotila ei parane, tulee sinun olla yhteydessä lääkäriin.


Influenssa on sama kuin voimakas vilustuminen

Väärin. Osa oireista muistuttaa toisiaan, mutta vilustuminen ja influenssa ovat peräisin kahdestä eri virusperheestä. Vilustumisen oireina voi olla vuotava tai tukkoinen nenä, aivastelu ja kevyt paineen tunne poskionteloissa. Influenssa on huomattavasti voimakkaampi ja kestää pidempään. Tavallisia oireita ovat kuume, kivut elimistössä, päänsärky ja sitkeä, kuiva yskä.


Kaikki tartunnan saaneet eivät saa oireita

Totta. Vain 2/3 tartunnan saaneista saa oireita. Niillä henkilöillä, jotka välttyvät oireilta, on hyvä immuniteetti, joka taistalee virusta vastaan ennen kuin se tekee tuhojaan. Terveelliset elämäntavat ja tasapainoinen ruokavalio, riittävästi liikuntaa ja unta pitävät sinut terveenä!


Vilustumiselle ei voi tulla immuuniksi

Totta. Vilustuminen johtuu yleensä virusinfektiosta nenässä ja kurkussa. On olemassa monia erilaisia viruksia, jotka aiheuttavat vilustumisen.


Et voi tartuttaa muita sen jälkeen kun itse olet tervehtynyt

Väärin. Voit olla oireeton kaksi-kolme päivää, vaikka sinulla vielä olisi virus elimistössä. Tämän vuoksi voit edelleen tartuttaa muita. Sinun tulee ottaa tämä huomioon, pese kätesi huolellisesti ja yritä pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.


Nenäsuihke voi aiheuttaa riippuvuutta

Totta. Monet meistä tarttuvat nenäsuihkeeseen aukaistakseen tukkoisen nenän tai poskiontelot, mutta jos käytät nenäsuihketta enemmän ja pidempään, sillä voi olla päinvastainen vaikutus. Nenäsuihkeen pitkittyneessä käytössä voit tuntea, että vaikutus vähenee ja tukkoisuus pahenee. Riippuvuus nenäsuihkeisiin on valitettavasti aika yleistä. Käytä nenäsuihketta kun olet sairas, noudata käyttö- ja annostusohjeita tarkoin. Suolavesisuihke voi olla hyvä vaihtoehto.


Et tarvitse ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli olet vilustunut

Totta ja tarua. Paranet tavallisesta vilustumisesta viikon kuluessa. Jos sinulla on korkea kuume usean päivän ajan, huonontunut yleiskunto tai hengitysvaikeuksia, tulee sinun olla yhteydessä lääkäriin. Tavallinen vilustumisen komplikaatio on poskiontelo- tai korvatulehdus.Lähteet:

Norske anbefalinger for ernæring og fysisk aktivitet.