Uusi vuosi – uudet mahdollisuudet
Uusi vuosi – uudet mahdollisuudet
Kun teemme uudenvuodenlupauksia, niin useimmilla ne tuntuvat olevan terveellisempi elämä ja ruokavalio. Uusi vuosi ehkä motivoi painon pudotukseen tai syömään enemmän hedelmiä ja kasviksia. Koska motivaation ylläpitäminen voi olla vaikeaa, annamme sinulle muutamia hyviä vinkkejä.

Uusi vuosi – uudet mahdollisuu

Uusi vuosi – uudet mahdollisuudet


Kun teemme uudenvuodenlupauksia, niin useimmilla ne tuntuvat olevan terveellisempi elämä ja ruokavalio. Uusi vuosi ehkä motivoi painon pudotukseen tai syömään enemmän hedelmiä ja kasviksia. Koska motivaation ylläpitäminen voi olla vaikeaa, annamme sinulle muutamia hyviä vinkkejä.


Uusi vuosi – uudet mahdollisuudet

Joulun juhlimisen, rasvaisen ruoan ja makeiden houkutusten jälkeen useimmat ovat valmiita aloittamaan uuden vuoden hyvillä, terveellisillä tavoilla. Uuden elämäntyylin ylläpitäminen on kuitenkin joskus vaikeaa ja monen vauhti hyytyy muutaman viikon jälkeen.


Jos uudenvuoden lupauksesi on terveellisempi elämä, on viisainta olla realistinen ja valita niitä asioita, jotka on mahdollista toteuttaa kiireisessä arkipäivässä. Annamme sinulle muutamia vinkkejä helpoista elämäntapamuutoksista, jotka voivat parantaa terveyttäsi.


Syö enemmän hedelmiä ja kasviksia

Yksi helpoimmista askelista parantaaksesi terveyttäsi on syödä enemmän hedelmiä ja kasviksia.


Lisää lounas- ja päivällislautasellesi reilusti kasviksia. Hedelmät ja kasvikset ovat erittäin hyviä välipaloja suklaan ja muiden herkkujen sijaan. Huolehdi että sinulla on aina porkkanoita, omenoita, kirsikkatomaatteja jne saatavilla. Hedelmät ja kasvikset voivat vaikuttaa positiivisesti vaa’an lukemiin.


Voit ostaa tehosekoittimen, sillä on helppo valmistaa ravitsevia vihanneskeittoja ja hedelmäsmoothieita.


Liiku enemmän

Meidän tulisi joka päivä liikkua enemmän, mutta usein tuntuu siltä että aika ei riitä liikkumiseen. Tällöin on viisainta ujuttaa liikuntaa päivittäisiin rutiineihin.


Jää bussista pois yhtä pysäkkiä aiemmin ja kävele siitä töihin. Toinen hyvä vinkki on mennä ystävien kanssa kävelylle kahvilassa käynnin sijaan. Näin saat yhdistettyä sosiaalisen kanssakäymisen ja liikunnan.


Jos tavoitteenasi on treenata säännöllisesti, voi olla viisasta asettaa tavoite. Esim. jonkin juoksun suorittaminen, pidempi pyöräretki jne.


Kaikkein tärkeintä on löytää sellainen liikuntamuoto, josta pidät. Useimmat kuntosalit tarjoavat erilaisia treenejä – kokeilemalla löydät omasi. Tai haluatko kenties valita urheilulajin, josta pidit nuoruudessa? Jos liikunta on hauskaa, on helpompi jatkaa sen parissa.


Syö enemmän kalaa

Ruokavalio on tärkeä terveellisemmän elämän osa-alue. Oikeat ravintoaineet sopivassa suhteessa ovat tärkeitä tekijöitä, jotka vaikuttavat terveelliseen elämään ja painonhallintaan.


Kala on erittäin hyvä tärkeiden vitamiinien, proteiinien ja kivennäisaineiden lähde. Rasvaiset kalat, kuten lohi, taimen ja makrilli sisältävät terveellisiä omega-3-rasvahappoja, ne ovat mm. hyvän sydänterveyden tärkeitä ylläpitäjiä.


Itse asiassa on tehty yli 10 000 tieteellistä tutkimusta omega-3:n vaikutuksista. Suurin osa tutkimusten tuloksista on positiivisia ja tulokset osoittavat selvän yhteyden omega-3-rasvahappojen saannin ja hyvän sydänterveyden välillä.


Syö kalaa useamman kerran viikossa. Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin kaksi kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen.


Omega-3-rasvahappoja, vitamiineja ja kivennäisaineita

Monet suosivat ravintolisiä lisätäkseen vitamiinien saantia. Voi olla vaikeaa valita sopivaa tuotetta, kun saatavilla on niin paljon erilaisia vitamiini- ja kivennäisainetuotteita.


Yksi vitamiini, jota tarvitsemme täällä pohjoismaissa syys- ja talvikautena on D-vitamiini. D-vitamiinia muodostuu ihossa, kun iho altistuu auringonvalolle. Koska auringolle altistuminen on liian vähäistä täällä meillä, on “aurinkovitamiinin” saanti ruokavaliosta ratkaisevaa, jotta D-vitamiinin taso säilyy hyvänä. Ruokavaliossa rasvainen kala on tärkein D-vitamiinin lähde, lisäksi tiettyihin elintarvikkeisiin on lisätty D-vitamiinia.


Elimistö voi muodostaa vain kohtalaisia määriä omega-3-rasvahappoja ja siksi sitä tulee saada ruokavaliosta vuoden ympäri.


Immuunijärjestelmästä tulee huolehtia vuoden ympäri, mutta erikoisesti nyt talven aikaan on erityisen tärkeää huolehtia tehokkaasta immuunijärjestelmästä. C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa samalla kun se auttaa vähentämään väsymystä ja uupumusta.


Pikaruoka, einekset, epäsäännölliset ruokailuajat ja yksipuolinen ravinto voivat johtaa siihen, että saamme liian vähän hyödyllisiä ravintoaineita – ja liikaa sokeria, suolaa ja tyydyttynyttä rasvaa. Jos haluat taata vitamiinien ja kivennäisaineiden tasaisen saannin voit täydentää ruokavaliotasi monivitamiini ravintolisällä.


Aloita reippaasti!

Realistinen päivittäin tapahtuvan liikunnan lisääminen ja ruokavalion muokkaaminen voivat johtaa hyviin tuloksiin. Jos pääset tuloksiin, voit motivoitua yhä enemmän terveellisten elämäntapojesi ylläpitämiseen ja laajentamiseen.Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa, kun taas DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja sydämen hyväksi ja 250 mg DHA-rasvahappoja aivojen ja näön hyväksi.


D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, auttaa ylläpitämään normaalin luuston ja lihasten normaalin toiminnan.