omega-3:sta
Myyttejä ja faktaa omega-3:sta
Tiedät varmaankin, että omega-3:n saanti on hyväksi terveydelle. Mutta tiedätkö miten ja miksi sinun tulisi saada näitä ns. välttämättömiä rasvahappoja?

Myyttejä ja faktaa omega-3:sta

Myyttejä ja faktaa omega-3:sta


Tärkeimmät pitkäketjuiset omega-3-rasvahapot ovat ALA, EPA ja DHA. ALA-rasvahappoja on joissakin kasviöljyissä, kun taas EPA- ja DHA-rasvahappoja on kalassa ja äyriäisissä. Suurin osa omega-3:n terveysvaikutuksista koskevat EPA- ja DHA-rasvahappoja.


omega-3


Tiedätkö mitkä ovat myyttejä ja mitkä faktaa omega-3:sta?

Tiedät varmaankin, että omega-3:n saanti on hyväksi terveydelle. Mutta oletko tietoinen siitä, miksi näin, ja kuinka saat näitä ns. välttämättömiä rasvahappoja? Olemme tarkastelleet joitakin myyttejä ja faktoja omega-3:een liittyen.


Keho itse tuottaa omega-3-rasvahappoja

Osittain väärin: Omega-3-rasvahapot suojaavat kehomme soluja, ja ovat kehomme sekä aivojemme rakennuspalikoita. Tämän vuoksi tarvitsemme omega-3:a – sekä lapset että vanhemmat.


Kehosi voi tuottaa hieman pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja, mikäli saat ALA-rasvahappoja., mutta ALA:n muuntamisaste on alhainen. Itse asiassa niinkin vähän kuin 1 % syömästäsi ALA-rasvahaposta muuntuu kehossasi EPA:ksi ja DHA:ksi. Kala ja muut merenantimet ovat hyviä omega-3-rasvahappojen lähteitä, minkä vuoksi niitä suositellaan osaksi ruokavaliota. Mikäli haluaa tasaisen omega-3-rasvahappojen saannin, voi nauttia ravintolisää täydentääkseen päivittäisestä ruokavaliosta saatavaa määrää.


Rasva on vaarallista

Osittain väärin/Osittain oikein: Monet meistä vähentävät ruokavaliostaan rasvoja, koska uskomme, että rasva on epäterveellistä. Mutta on olemassa eri tyyppisiä rasvoja – sekä epäterveellisiä että terveellisiä – ja kehomme tarvitsee terveellisiä rasvahappoja. On vain kyse siitä, että valitsee oikean tyyppisiä rasvoja.


Terveellinen tyydyttymätön rasva sisältää omega-3-rasvahappoja, joilla on useita tärkeitä fysiologisia toimintoja. Näillä merestä lähtöisin olevilla omega-3- rasvahapoilla, EPA ja DHA, on dokumentoitu vaikutus terveyteemme. EPA ja DHA ovat hyväksi sydämelle, aivoille ja näölle. ALA voi muuntua EPA:ksi ja DHA:ksi kehossa, mutta kuten aiemmin kerrottu, muuntuminen ei ole tehokasta. Tämän vuoksi kalaa ja muita mereneläviä suositellaan ruokavalioon. Mikäli haluaa tasaisen omega-3-rasvahappojen saannin, voi käyttää ravintolisää täydentävänä tuotteena.


Omega-3:n terveysvaikutuksesta ei ole näyttöä

Väärin:Omega-3:n vaikutuksista on tehty yli 10 000 tieteellistä tutkimusta. Suurin osa tutkimuksista on positiivisia, ja ne osoittavat yhteyden omega-3:n saannin ja sydämen, aivojen sekä näön hyvän terveyden välillä.


Suurin osa ihmisistä saa riittävästi omega-3:a nauttimastaan ruoasta

Osittain väärin: Omega-3-rasvahappoja, kuten EPA ja DHA, on rasvaisessa kalassa, kuten lohessa, sardiineissa, makrillissa ja tonnikalassa. Omega-3:n lisäksi kala sisältää myös muita terveellisiä ravintoaineita. Valtion ravitsemusneuvottelukunta suosittelee (2014) syömään kalaa 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Suuri osa meistä ei kuitenkaan syö riittävästi kalaa päivittäisessä elämässään. Tämän vuoksi VNP uskoo, että ravintolisästä saatavat omega-3-rasvahapot voivat olla sinulle hyväksi, kuten myöskin elintarvikkeet, jotka sisältävät luonnostaan paljon omega-3-rasvahappoja. Mutta ravintolisä ei korvaa terveellistä ruokavaliota.


On yhtä tärkeää lisätä myös omega-6-rasvahappojen saantia

Väärin: Omega-6-rasvahappojen riittävä saanti ei ole ollenkaan haasteellista nykypäivän ruokavaliossa. Pikemminkin päinvastoin, koska omega-6 pitoisuus on noussut monissa elintarvikkeissa, kuten lihassa, kananmunissa ja maitotuotteissa. Omega-6:n ja omega-3:n saannin tulisi olla tasapainossa, koska nämä rasvahapot kilpailevat kehon imeytymisprosessissa. Koska saamme nykypäivän ravinnosta paljon omega-6-rasvahappoja, VNP suosittelee joko pienentämään omega-6:n saantia tai lisäämään omega-3:n saantia.


Nauti kalanmaksaöljyä vain talvikuukausien aikana.

Väärin:Tämä suositus on peräisin kaukaisilta ajoilta, jolloin kalanmaksaöljy oli D-vitamiinin pääasiallinen lähde.


Kesällä keho tuottaa D-vitamiinia altistuessaan auringonvalolle, tämän vuoksi kalanmaksaöljyn nauttimista suositeltiin pääasiallisesti vain talvipuoliskon aikana. Monet yhä edelleen mieltävät kalanmaksaöljyn ja omega-3:n yhdeksi ja samaksi ja uskovat tämän vuoksi, että omega-3:a tarvitsee nauttia vain talvikuukausien aikana. Mutta näinhän asia ei ole!


Kun käytät omega-3:a sisältävää ravintolisää, saat omega-3:a riittävän määrän

Osittain väärin:Ravintolisän sisältämän omega-3:n määrä ilmoitetaan monilla eri tavoilla. Jotkut valmistajat tyytyvät kertomaan kalaöljyn määrän, jotkut kertovat omega-3:n määrän, kun taas jotkut kertovat sekä omega-3:n kokonaismäärän, että EPA- ja DHA-pitoisuudet. Jotkut tuotteet eivät nimittäin ole riittävän tiivistettyjä, ja niillä ei saa katettua EPA:n ja DHA:n päivittäistä tarvetta korkeasta kalaöljyn määrästä huolimatta.


Hyvässä omega-3-ravintolisässä tulee olla korkea EPA- ja DHA-pitoisuus.


  • Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen vaikutus saadaan nauttimalla 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja.
  • Omega-3-rasvahappo DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg DHA-rasvahappoja.
  • Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA auttavat ylläpitämään veren normaalia triglyseriditasoa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 2 grammaa DHA:ta yhdessä EPA:n kanssa. EPA:n ja DHA:n kokonaismäärä päivittäin ei saa nousta yli 5 gramman.


Ref. PP-FRI-FIN-0091