frukt och grönt
Hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä talvella
Talvi on vilustumisten aikaa. Tällöin on tärkeää huolehtia, että syö riittävästi hedelmiä ja vihanneksia! Tämä antaa keholle paremmat edellytykset pysyä terveenä!

Hedelmät ja vihannekset ovat t

Hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä talvella


Talvi on vilustumisten aikaa, ja monet meistä tuntevat itsensä hieman vetämättömiksi tähän vuodenaikaan. Tällöin on tärkeää huolehtia, että syö riittävästi hedelmiä ja vihanneksia! Tämä nimittäin antaa keholle paremmat edellytykset pysyä terveenä koko talven ajan!


frugt og grønt

Terveellinen ja hyvä ruokavalio on tärkeää vuoden ympäri, meille pohjoisessa asuville on erityisen tärkeää tiedostaa tämä, kun aurinko on maillaan ja virukset liikkuvat.


Suomalaisten ravitsemussuositusten (2014) mukaan juureksia, vihanneksia, marjoja ja hedelmiä tulisi nauttia vähintään 500 g päivässä eli noin 5-6 annosta. Yksi annos vastaa 100 grammaa tai yhtä kourallista. Hedelmät ja vihannekset ovat tärkeitä päivittäisessä ruokavaliossasi, ne sisältävät paljon vitamiineja, kivennäisaineita ja kuitua. Sitä vastoin niissä on vain vähän rasvaa ja kaloreita.


Tämä tarkoittaa, että keho saa hedelmistä ja vihanneksista useita tarvitsemiamme ja arvokkaita ravintoaineita, emme saa kuitenkaan paljon kaloreita ja rasvaa, joita saamme todennäköisesti liian paljon ruokavaliostamme.


Syömällä paljon hedelmiä ja vihanneksia et kuitenkaan saa takuuta siitä, että pysyt terveenä talven ajan, mutta hyvät ravintoaineet voivat antaa immuunijärjestelmällesi hieman nostetta.


Monia mahdollisuuksia


Voit käyttää tuoreita, pakastettuja tai lämpökäsiteltyjä vihanneksia, hedelmiä ja marjoja. Vaihtele eri vihannesten ja hedelmien välillä.


Palkokasvit, kuten pavut ja linssit, siemenet, mausteet ja yrtit eivät kuulu ”viisi annosta päivässä”-ryhmään. Näissä on yleensä paljon ravintoaineita, ja ne kuuluvat monipuoliseen ruokavalioon.


C-vitamiinia immuunijärjestelmälle

C-vitamiini suojaa soluja haitallisilta aineilta. Tällä tavalla se auttaa kehoa pysymään terveenä. C-vitamiini auttaa myös vähentämään väsymystä ja uupumusta.


Mutta kehosi ei varastoi C-vitamiinia, eikä pysty sitä itse myöskään tuottamaan. Olemme siis riippuvaisia C-vitamiinin tasaisesta saannista nauttimamme ruoan kautta.


Suurin osa meistä tietää, että appelsiini sisältää paljon C-vitamiinia. Mutta tiesitkö, että punainen paprika sisältää viisi kertaa enemmän C-vitamiinia kuin appelsiini? Myöpskin kukkakaali, parsakaali, guava ja vihreä paprika sisältävät paljon C-vitamiinia.


Ravitsemusterapeutit suosittelevat aikuiselle 65-90 milligrammaa C-vitamiinia päivässä. Tuon määrän saat mm. syömällä 100 grammaa parsakaalia.


A-vitamiini

A-vitamiinia on karotenoidien muodossa värikkäissä vihanneksissa ja joissakin hedelmissä. Betakaroteeni on elintarvikkeiden voimakkain A-vitamiinin esiaste. Porkkanassa, bataatissa, parsakaalissa, pinaatissa ja papaijassa on erityisen paljon betakaroteenia.


D-vitamiinia tulisi saada kalasta

D-vitamiini on toinen vitamiini, joka on immuunijärjestelmälle tärkeä, mutta sitä et valitettavasti voi saada hedelmistä ja vihanneksista. Nimittäin voimakas auringonvalo laukaisee D-vitamiinin tuotannon ihossasi. Mutta täällä pohjoisessa auringonvalo on vähäistä talvipuolikkaan aikana. Siten meidän tulee saada riittävästi D-vitamiinia muista lähteistä.


D-vitamiinin pääasiallinen lähde on rasvainen kala, kuten lohi, makrilli ja silli, myös maksa ja kananmunat sisältävät D-vitamiinia. Lisäksi maitoon, margariineihin ja voihin lisätään D-vitamiinia. Rasvainen kala on lisäksi hyvä omega-3-rasvahappojen lähde, omega-3-rasvahapot ovat välttämättömiä aivoille, sydämelle ja näölle – vuoden ympäri.


Ref. PP-PWP-NOR-0045