Herkullista ja terveellistä ruokaa syksyyn
Herkullista ja terveellistä ruokaa syksyyn
Syksyllä on mukava valmistaa maukasta ruokaa, joka lämmittää ihanasti. Lisäksi syksyllä on loistava valikoima tuoreita raaka-aineita, jotka ovat täynnä ravintoaineita. Annamme sinulle vinkkejä ihaniin syksyisiin ruokiin!

Herkullista ja terveellistä ru

Herkullista ja terveellistä ruokaa syksyyn


Syksyllä on mukava valmistaa maukasta ruokaa, joka lämmittää ihanasti. Lisäksi syksyllä on loistava valikoima tuoreita raaka-aineita, jotka ovat täynnä ravintoaineita. Annamme sinulle vinkkejä ihaniin syksyisiin ruokiin!


Herkullista ja terveellistä ruokaa syksyyn

Syksyllä ei ole pulaa hyvistä ja tuoreista raaka-aineista, lampaanlihasta hedelmiin, marjoihin ja vihanneksiin. Nyt on aika etsiä keittoastiat esiin ja viettää aikaa keittiössä.

Syksyinen ruoka on lisäksi täynnä ravintoaineita, joita keho tarvitsee pysyäkseen käynnissä.


Juurekset – vitamiineja, antosyanosideja ja kuituja

Syksy tarjoaa meille erilaisia juureksia, jotka sopivat erityisen hyvin keittoihin. Mikä maistuukaan paremmalta kylmänä päivänä kuin lämmin kasviskeitto tuoreen leivän kera! Keitto on paitsi maukasta mutta myöskin täyttävää, se on myös halpaa ruokaa – sekä helppo tapa lisätä kasviksia osaksi ruokavaliota.

Jos valmistat tupla-annoksen, voit pakastaa osan myöhemmin nautittavaksi.


Lämmittävä vihanneskeitto

2 valkosipulinkynttä
2 rkl inkivääriä raastettuna
1 sipuli
1 purjo
1 juuriselleri
3 porkkanaa
½ lanttu
2 l kasvislientä
Hienonnettua tuoretta timjamia
Mausta makusi mukaan suolalla ja pippurilla.

Kuullota hienonnettu valkosipuli, raastettu inkivääri ja kuutioitu sipuli kevyesti voissa, lisää seos kuuman kasvisliemen joukkoon. Kuullota renkaiksi leikattu purjo, kuutioitu juuriselleri, porkkanat ja lanttu kevyesti voissa, lisää seos kuuman kasvisliemen joukkoon.

Anna poreilla hiljalleen, kunnes kaikki ainesosat ovat kypsyneet, noin 10 minuuttia. Mausta keitto suolalla ja pippurilla. Ripottele pinnalle hieman tuoretta timjamia ennen tarjoilua. Halutessasi voit lisätä keiton joukkoon esim. makkarasiivuja. Täysjyväleipä on hyvää keiton lisäkkeenä.


Luumut – varma syksyn merkki

Syksyllä kypsyvät mehukkaat luumut, vihdoinkin. Monien mielestä luumut maistuvat parhaalta sellaisenaan kuin ne ovat, mutta voit käyttää niitä myös hilloon, piiraisiin ja leivonnaisiin kuten luumukakkuun, jonka ohjeen annamme sinulle.

Luumut ovat vähärasvaisia ja niissä on paljon kuituja. Säilytä luumut jääkaapissa 2-4° C asteessa.


Luumukakku

175 g voita
2 dl fariinisokeria
10 luumua
1 tl vaniljasokeria
3 kananmunaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl mantelijauhetta

Lämmitä uuni 180 °C asteeseen. Käytä kakku- tai piirasvuokaa. Voitele vuoka voilla ennen kuin laitat siihen leivinpaperin (saat leivinpaperin tarttumaan vuokaan).

Sulata 2 ruokalusikallista voita ja kaada leivinpaperille, ripottele paperille 3 rkl fariinisokeria. Leikkaa luumut kahteen osaan ja poista niistä kivet. Laita luumut vuokaan nahkapuoli alaspäin. Laita loput voista ja fariinisokerista sekä vaniljasokeri monitoimikoneeseen, pyöräytä ne sekaisin muutaman sekunnin ajan.

Lisää seokseen yksi kananmuna kerrallaan hyvin sekoittaen. Lisää jauhot sekä mantelijauhe ja sekoita edelleen. Kaada seos luumujen päälle. Paista uunissa noin 50 minuuttia, jäähdytä kakku. Kakku maistuu herkulliselle vaniljavaahdon tai jäätelön kanssa.


Kalaa ja omega-3:a vuoden ympäri

Kaloissa ja muissa merenelävissä on monien ravintoaineiden osalta korkea pitoisuus, ja ne ovat hyviä proteiinien, monityydyttymättömien omega-3-rasvahappojen, D- ja B12-vitamiinin, seleenin ja jodin lähteitä.

Rasvainen kala kuten lohi sisältää eniten omega-3-rasvahappoja, ja lohta voi hyvin käyttää läpi vuoden. Lohta voi yhdistää jännittäviin makuihin, kuten tässä aasialaisten makujen innoittamassa ohjeessa. Tämä ruoka lämmittää varmasti syyspäivänä!


Lohilaatikko aasialaiseen tapaan

500 g ruodotonta ja nahatonta lohifilettä
2 tl punaista currytahnaa
2 tl öljyä
1 sitruunaruoho
1 munakoiso
3 limenlehteä
3 dl kookosmaitoa
4 dl kalalientä
2 tl kalakastiketta
200 g pak choita (tai kiinankaalia)
100 g vihreitä papuja
Suolaa

Leikkaa lohi paloiksi. Kuullota currytahna paistinpannulla öljyn kera. Hakkaa sitruunaruoho esim. veitsen kahvalla ja paloittele munakoiso.

Laita sitruunaruoho, munakoiso ja limenlehdet pataan yhdessä kookosmaidon, kalaliemen ja kalakastikkeen kera. Keitä kokoon, laske lämpöä ja anna poreilla kevyesti 10 minuutin ajan. Paloittele pak choi (voi korvata kiinankaalilla) pienemmiksi paloiksi, leikkaa vihreät pavut puoliksi ja laita pataan. Keitä noin 5 minuutin ajan ja mausta suolalla. Lisää lohipalat pataan ja anna kypsyä 2-3 minuutin ajan.

Tarjoa pata keitetyn riisin kanssa.

Ref. PP-FRI-NOR-0287