Ei vain mustikkaa
Ruokaa immuunijärjestelmälle
Syksyllä ja talvella on erityisen tärkeää huolehtia, että immuunijärjestelmä on huipussaan! Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ovat tärkeitä, ja ne edesauttavat osaltaan hyvin toimivaa immuunijärjestelmää. Tässä elintarvikkeita, joiden riittävästä saannista sinun tulisi huolehtia.

Ruokaa immuunijärjestelmälle

Ruokaa immuunijärjestelmälle


Syksyllä ja talvella on erityisen tärkeää huolehtia, että immuunijärjestelmä on huipussaan! Terveellinen ja monipuolinen ruokavalio ovat tärkeitä, ja ne edesauttavat osaltaan hyvin toimivaa immuunijärjestelmää. Tässä elintarvikkeita, joiden riittävästä saannista sinun tulisi huolehtia.


Ei vain mustikkaa

Rasvainen kala

Yksi ravintoaine, joka edistää kehon immuunijärjestelmää on D-vitamiini, eli "aurinkovitamiini". Lempinimi tulee siitä, että kesällä keho pystyy tuottamaan D-vitamiinia auringosta. Loka- ja huhtikuun välillä aurinko menettää osan tehostaan leveysasteillamme ja keho ei pysty tuottamaan riittävästi D-vitamiinia. Sen vuoksi suositeltu päivittäisannos tulisi kattaa ruokavalion avulla.


D-vitamiinia on luonnostaan rasvaisissa kalalajeissa, kuten lohi, taimen, makrilli, silli ja sardiini. Maksa ja mäti ovat myös hyviä D-vitamiinin lähteitä. Lisäksi joihinkin elintarvikkesiin, kuten voihin, margariineihin, joihinkin ruokaöljyihin ja maitoon on lisätty D-vitamiinia. Tämä käy ilmi aina tuotteen tuoteselosteessa. Kaikki VNP:n omega-3 tuotteet sisältävät D-vitamiinia.


Hedelmät ja vihannekset

C-vitamiini on ehkä se vitamiini, jonka useimmat ihmiset liittävät immuunijärjestelmään. Keho ei pysty tuottamaan C-vitamiinia ja sen vuoksi sitä on saatava ruoasta ja juomasta. Tunnetuin lähde on hedelmät, niistä varsinkin appelsiini ja muut sitrushedelmät. Marjat, kuten mansikka, mustaherukka ja ruusunmarja, sisältävät paljon C-vitamiinia, samoin kasviksista paprika, parsakaali, lanttu, pinaatti ja tomaatti.


Toinen ravintoaine, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa on A-vitamiini. Aivan kuten rasvainen kala, maksa, meijerituotteet ja kananmunat ovat hyviä D-vitamiinin lähteitä, ovat ne myös hyviä A-vitamiini lähteitä. Lisäksi värikkäät hedelmät ja kasvikset, kuten porkkana, parsakaali, paprika, kaali ja aprikoosit, sisältävät betakaroteenia, joka muuttuu kehossa A-vitamiiniksi.


Täysjyvätuotteet

Kivennäisaineista sinkki, rauta ja kupari edistävät kukin osaltaan immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. Keho ei voi muodostaa mitään näistä kivennäisaineista, ja sen vuoksi ne on saatava ruoasta tai juomasta.


Yhteistä näille kivennäisaineille on, että niitä esiintyy luonnostaan viljatuotteissa, erityisesti täysjyvätuotteissa. Tumma leipä, täysjyvänäkkileipä ja aamiaissekoitukset ovat näiden tärkeiden kivennäisaineiden hyviä lähteitä. Lisäksi liha ja muut eläinperäiset tuotteet sisältävät monia näistä kivennäisaineista, samoin äyriäiset.


Lähteet:
EU Register on nutrition and health claims

Ref. PP-FRI-NOR-0315