Tärkeää tietoa ravintolisistä
Tärkeää tietoa ravintolisistä
Yhä useammat meistä syövät ravintolisiä, vitamiinien, kivennäisaineiden ja omega-3:n myynti kasvaa vuosi vuodelta. Mutta miten ravintolisät toimivat ja mitä sinun tulisi tietää ravintolisää valitessasi?

Tärkeää tietoa ravintolisistä

Tärkeää tietoa ravintolisistä


Yhä useammat meistä syövät ravintolisiä, vitamiinien, kivennäisaineiden ja omega-3:n myynti kasvaa vuosi vuodelta. Mutta miten ravintolisät toimivat ja mitä sinun tulisi tietää ravintolisää valitessasi?


Tärkeää tietoa ravintolisistä

Mikä on ravintolisä?

Ravintolisä on nimitys tuotteille, joista saa vitamiineja ja kivennäisaineita, usein kapseleina tai tabletteina.


Ravintolisät saavat sisältää vain vähän energiaa kaloreiden muodossa. Ravintolisien tulee nimittäin toimia ruokavaliota täydentävinä – ei terveellisen ruokavalion korvikkeena.


Vitamiinit

Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita elimistösi monet tärkeät prosessit tarvitsevat, esimerkiksi lihasten, luuston, ihon ja limakalvojen rakentamiseen ja ylläpitämiseen. Myöskin hiilihydraattien, rasvan ja proteiinin energiaksi muuntaminen on vitamiineista riippuvainen. Lisäksi jotkin vitamiinit edistävät elimistösi vahvaa immuunijärjestelmää.


Vitamiinit tulisi saada pääosin ruokavaliosta, koska elimistö pystyy tuottamaan vain muutamia vitamiineja. Tänä päivänä tunnemme yhteensä 13 eri vitamiinia. Vitamiinit jaetaan perinteisesti kahteen eri pääryhmään: rasvaliukoisiin vitamiineihin A, D, E ja K sekä vesiliukoisiin vitamiineihin B ja C. Päivittäinen tarve vaihtelee vitamiinista riippuen muutamasta mikrogrammasta (μg) useisiin milligrammoihin (mg).


Kivennäisaineet

Ilman kivennäisaineita elimistö ei pysty hyödyntämään joitakin vitamiineja. Elimistö ei pysty tuottamaan ainuttakaan kivennäisainetta. Tämän vuoksi meidän tulee saada kivennäisaineita ruokavaliosta.


Omega-3

Omega-3 on yhteisnimitys pitkäketjuisille, tyydyttymättömille rasvahapoille. Kahta näistä tärkeistä rasvahapoista kutsutaan nimellä EPA ja DHA, niitä saa meren antimista, eli rasvaisesta kalasta. Elimistö ei pysty tuottamaan suuria määriä EPA:a ja DHA:ta, ja sen vuoksi niitä on saatava ravinnosta.


Hapettumisstressi

Jotkin vitamiinit ja muut ruoan sisältämät ainesosat voivat vähentää hapettumisstressiä, se on elimistön haitallinen hapettumisen muoto.


Mitä ravintolisiä sinun tarvitsee syödä?

Vastaus tähän kysymykseen riippuu päivittäisestä ruokavaliostasi. Terveellinen arkipäivän ruoka ja vaihteleva ruokavalio antavat sinulle hyvän pohjan terveydellesi ja auttavat sinua saamaan ne ravintoaineet, joita tarvitset.


Jos syöt terveellistä ja vaihtelevaa ravintoa, joka sisältää paljon vihanneksia, hedelmiä ja marjoja, täysviljatuotteita, kalaa, sekä pienissä määriä prosessoitua lihaa, punaista lihaa, suolaa ja sokeria, voit pärjätä ilman ravintolisiä.


Arvioi oma ruokavaliosi

Saadaksesi tietää mitä ravintolisiä sinun tulisi syödä, tulee sinun arvioida ruokailutottumuksesi, näin saat tietää mitä ravintoaineita saat liian vähän.


Jos syöt vähemmän kuin suositellun puoli kiloa kasviksia ja hedelmiä päivässä, voit harkita monivitamiinivalmistetta. Jos juot vähän maitoa ja syöt vähän maitotaloustuotteita, tulisi sinun harkita kalsiumia sisältävää ravintolisää. Jos syöt vähän elintarvikkeita, jotka sisältävät runsaasti rautaa, kuten maksa, liha ja vihreät kasvikset, kuten pinaatti, parsakaali ja lehtikaali, kenties rautaa sisältävä ravintolisä on sinulle tärkein. On kuitenkin tärkeää pitää mielessä, että ravintolisät on tarkoitettu ruokavaliota täydentäviksi, ja niillä ei tule korvata terveellistä ja vaihtelevaa ruokavaliota.


Viranomaisten suositukset


D-vitamiini

Ravitsemussuositusten mukaan aikuisille ja yli 2-vuotiaille lapsille suositellaan 10 mikrogrammaa D-vitamiinia päivässä. Yli 75-vuotiaiden suositus nousee 20 mikrogrammaan päivässä. Raskaana olevien, jotka eivät syö D-vitamiinipitoisia elintarvikkeita tai oleskelevat vähän auringossa, suositellaan keskustelemaan neuvolassa D-ravintolisän mahdollisesta tarpeesta. Ikääntyneille, jotka ulkoilevat vähän, suositellaan D-vitamiinilisää päivittäiseen käyttöön. Kuinka suuri osuus päivittäisestä saantisuosituksesta tulisi saada ravintolisästä riippuu siitä, kuinka paljon D-vitamiinia saa ruokavaliosta. D-vitamiinin pääasiallisia lähteitä ovat rasvainen kala, kananmuna ja maitotaloustuotteet.


Foolihappo/Folaatti

Folaatti ja foolihappo on saman B-vitamiinin eri muotoja. Kaikille raskautta suunnitteleville suositellaan foolihappoa sisältävää ravintolisää. Kahdennelletoista raskausviikolle saakka suositellaan 400 mikrogramman foolihappo lisää.


B12-vitamiini

B12-vitamiinia, kobalamiinia, tarvitaan mm. solujen aineenvaihduntaan ja verisolujen muodostamiseen. B12-vitamiinia on kalassa, lihassa, äyriäisissä, kananmunissa, maksassa, maidossa ja juustossa. Kasvissyöjille B12-vitamiini lisä on erittäin tärkeä.


Oletko edelleen epävarma?

Ravintolisien tarve on erittäin yksilöllistä ja voi olla vaikeaa tietää, mikä sopii juuri sinulle. Jos olet arvioinut omat ruokailutottumuksesi, voit verrata tilannetta ravitsemussuosituksiin. Jos edelleen tunnet epävarmuutta, voi olla hyvä keskustella oman lääkärisi tai ravintoterapeutin kanssa.Lähteet:

Svenska Livsmedelsverket.

Det store norske leksikon.

«Pillen er servert» av Gunn Helene Arsky, Bedre Helse nr. 10/2012.