Vihdoinkin mustikkasesonki!
Vihdoinkin mustikkasesonki!
Heinä- ja elokuu merkitsee useimmille meistä mustikoiden poimimista. Ne eivät ole pelkästään hyviä, voit hyvällä omallatunnolla syödä niitä paljon!

Vihdoinkin mustikkasesonki!

Vihdoinkin mustikkasesonki!


Heinä- ja elokuu merkitsee useimmille meistä mustikoiden poimimista. Ne eivät ole pelkästään hyviä, voit hyvällä omallatunnolla syödä niitä paljon!


Vihdoinkin mustikkasesonki!

Mustikat ovat yksinkertaisesti pieniä makupommeja. Niitä ei tarvitse valmistella ennen syöntiä, ne voi pelkästään huuhdella kylmällä vedellä ennen tarjoilua, jos haluaa.


Mustikat ovat ihanan hyviä välipaloina, hedelmäsalaatin tai aamiaismurojen kanssa. Mustikoista, rahkasta ja kermasta voit tehdä herkullisen jälkiruoan. Mustikat käyvät hyvin myös piirakkaan tai muffinsseihin.


Mustikoita on perinteisesti käytetty mehuissa ja hilloissa. Mustikkamehu on ihastuttava juoma ja mustikkahillo edelleen suosikki pannukakun ja vohveleiden kanssa. Jos pidät smoothieista, on mustikka erityisen hyvää niissä. Arkipäivän herkku!


Mustikan eri lajit

Kun puhumme mustikoista, suurin osa meistä suomalaisista ajattelee luonnonvaraista marjaa, jota löytyy metsistä myöhään kesällä. Nämä herkut kasvavat monivuotisissa pienissä varvuissa. Mustikkakautemme on valitettavasti lyhyt, mutta myöhäiskesän muutamien viikkojen aikana metsistä voi kerätä parasta mitä suomalainen luonto voi tarjota!


Kaupoista voit ostaa tuoreita mustikoita melkein koko vuoden, mutta jos olet maistanut niitä, olet varmaan havainnut, että ei ole lainkaan kyse samasta marjasta. Nämä marjat ovat peräisin Pohjois-Amerikassa kasvavista pensaista, niitä kutsutaan pensasmustikoiksi.


Tuoreena vai pakastettuna?

Viljeltyjä pohjois-amerikkalaisia pensasmustikoita löydät kauppojen tuorehyllyistä, pensasmustikat ovat suurempia kuin luonnossa kasvavat mustikat, ne eivät sisällä sinistä mehua, joten ne ovat sisältä vaaleanvihreitä. Kielesi ei siis värjäydy siniseksi kun syöt pensasmustikoita. Suurin ero on niiden huomattavasti miedommassa maussa.


Mustikat, joita löydät pakastepusseissa kauppojen pakastealtaista, eivät ole pensasmustikoita vaan luonnonvaraisia mustikoita, jotka yleisimmin ovat suomalaisia tai ruotsalaisia. Pakastemustikat ovat aivan kuten tuoreet mustikatkin, pullollaan makua ja väriä! Jos siis haluat luonnonvaraisia mustikoita, osta pakastettuja tuoreiden mustikoiden sijaan.


Mutta jos sinulla on mahdollisuus mennä metsään heinä- ja elokuussa mustikoita poimimaan – niin tee se. Saat kaupan päälle myös liikuntaa!Lähteet:

Opplysningskontoret for frukt og grønt