Vitamiinipitoinen ruokavalio
Vitamiinipitoinen ruokavalio
Mitä vitamiinit oikeastaan ovat – ja kuinka saat niitä riittävästi? Tässä sinullle hyödyllisiä vinkkejä, kuinka voit varmistaa ruokavaliosi vitamiinipitoisuuden.

Vitamiinipitoinen ruokavalio

Vitamiinipitoinen ruokavalio


Mitä vitamiinit oikeastaan ovat – ja kuinka saat niitä riittävästi? Tässä sinullle hyödyllisiä vinkkejä, kuinka voit varmistaa ruokavaliosi vitamiinipitoisuuden.


Vitamiinipitoinen ruokavalio

Mitä vitamiinit oikeastaan ovat?

Vitamiinit ovat ravintoaineita, joita elimistösi tarvitsee useissa tärkeissä prosesseissa, kuten lihasten, luuston, ihon ja limakalvojen kunnon ylläpitoon. Myös hiilihydraattien, rasvojen ja proteiinien muuuntaminen energiaksi on vitamiineista riippuvainen. Jotkut vitamiinit myös auttavat varmistamaan elimistösi vahvaa immuunijärjestelmää.


Kuinka saamme vitamiineja?

Vitamiineja saat pääasiallisesti ruoasta, jota nautit, elimistösi pystyy tuottamaan vain muutamia vitamiineja. Tärkeitä vitamiineja on kaikkiaan 13. Vitamiinit on perinteisesti jaettu kahteen pääryhmään. Rasvaliukoiset vitamiinit; A, D, E ja K sekä vesiliukoiset vitamiinit; B ja C. Päivittäinen tarve vaihtelee muutamasta mikrogrammasta (µg) useaan milligrammaan (mg).


Saatko tarpeeksi vitamiineja?

Siitä, saammeko tarpeeksi vitamiineja, kiistellään. ”Monipuolisella ja terveellisellä ruokavaliolla varmistat, että saat tarpeeksi vitamiineja ja kivennäisaineita”. Näin useat asiantuntijat kertovat.

Terveysviranomaiset suosittelevat syömään puoli kiloa kasviksia päivässä. Suomessa miehet syövät kasviksia keskimäärin noin 300 grammaa ja naiset hiukan enemmän, 356 grammaa päivässä. Tulokset ilmenevät Finravinto 2012-tutkimuksesta.


Hyviä vinkkejä vitamiinipitoiseen ruokavalioon

1. Huolehdi, että syöt monipuolisesti, sekä kasvi- että eläinperäisiä tuotteita.
2. Syö kasviksia jokaisella aterialla – älä pidä niitä vain koristeena!
3. Pähkinöistä ja siemenistä saat monia vitamiineja. Syö niitä kourallinen päivässä.
4. Tee kasviksista lisukkeita, kuten salaatteja, uunijuureksia sekä käytä niitä pataruoissa.
5. Yritä tehdä ruoista niin värikkäitä kuin mahdollista! Kasvisten eri värit tarkoittavat eri vitamiineja ja antioksidantteja.
6. Älä kuumenna ruokia liikaa, kuumennus tuhoaa osan vitamiineista. Raaka on parasta!
7. Jos syöt hedelmiä ja kasviksia vähemmän kuin ”puoli kiloa päivässä”, voit harkita ravintolisää.


Lähteet:

Boots; Helse og Velvære 03 2014.
Helsedirektoratet; Helhet i kostholdet og mindre stillesitting.
Helsedirektoratet; Norkost 3.
Livsmedelsverket; Riksmaten – vuxna 2010-11