Uskotko vilustumisen myytteihin?
Uskotko vilustumisen myytteihin?
On olemassa monia mielipiteitä ja näkemyksiä, kuinka voi välttää vilustumisen ja mitä tulisi tehdä, jos on vilustunut. Mutta kaikki mitä kuulet vilustumisesta ei ole totta! Mikä on myyttiä ja mikä faktaa?

Uskotko vilustumisen...

Uskotko vilustumisen myytteihin?


On olemassa monia mielipiteitä ja näkemyksiä, kuinka voi välttää vilustumisen ja mitä tulisi tehdä, jos on vilustunut. Mutta kaikki mitä kuulet vilustumisesta ei ole totta! Mikä on myyttiä ja mikä faktaa?


Uskotko vilustumisen myytteihin?

Et voi ehkäistä vilustumista

Väärin. On useita asioita, joilla voit ehkäistä vilustumisen. Käsien peseminen on paras tartuntaa estävä toimenpide, ja jotta et saisi tartuntaa, tulee kädet pestä usein. Toinen neuvo on pyrkiä välttämään vilustuneita henkilöitä. Myös nenän, suun ja silmien koskemista tulisi välttää, sillä näistä tartunta pääsee helposti elimistöön.


D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän toimintaa

Totta. Useat ravintoaineet edistävät immuunijärjestelmän normaalia toimintaa ja tämän vuoksi sinun tulisi saada niitä riittävästi kylmänä vuodenaikana. Yksi näistä ravintoaineista on D-vitamiini. D-vitamiinia saat elimistöösi oleskelemalla auringossa, syömällä rasvaista kalaa tai D-vitamiinia sisältävää ravintolisää.


Jos ei syö säännöllisesti rasvaista kalaa, voi D-vitamiinia sisältävä ravintolisä olla hyvä vaihtoehto. D-vitamiinia sisältävä ravintolisä on erityisen tärkeää talvikuukausien aikana, kun auringolle altistuminen vähenee.


Suomessa D-vitamiinin päivittäissuositus on 10 µg vuorokaudessa 2-74 vuotiaille. 2–18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg vuorokaudessa. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg vuorokaudessa ympäri vuoden. 75-vuotiaasta lähtien suositellaan D-vitamiinilisää 20 μg vuorokaudessa ympäri vuoden. Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10 μg vuorokaudessa) voidaan suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon D-vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa, suositellaan myös 18-74-vuotiaille 10 µg D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuussa).


Tartunnasta voi kulua kauan ennen kuin sairastut

Totta. Aika tartunnasta sairastumiseen vaihtelee normaalisti kahdesta kolmeen päivään, ja vilustuminen kestää yleensä noin viikon. Jos sinulla on kuumetta yli neljänä päivänä ja olotila ei parane, kannattaa sinun viimeistään ottaa yhteyttä lääkäriin.


Influenssa on sama kuin voimakas vilustuminen

Väärin. Osa oireista muistuttaa toisiaan, mutta vilustuminen ja influenssa ovat peräisin kahdestä eri virusperheestä. Vilustumisen oireina voi olla vuotava tai tukkoinen nenä, aivastelu ja kevyt paineen tunne poskionteloissa. Influenssa on huomattavasti voimakkaampi ja kestää pidempään. Tavallisia oireita ovat kuume, kivut elimistössä, päänsärky ja sitkeä, kuiva yskä.


Kaikki tartunnan saaneet eivät saa oireita

Totta. Vain 2/3 tartunnan saaneista saa oireita. Niillä henkilöillä, jotka välttyvät oireilta, on hyvä immuniteetti, joka taistelee virusta vastaan ennen kuin se tekee tuhojaan. Terveelliset elämäntavat ja tasapainoinen ruokavalio, riittävästi liikuntaa ja unta pitävät sinut terveenä!


Vilustumiselle ei voi tulla immuuniksi

Totta. Vilustuminen johtuu yleensä virusinfektiosta nenässä ja kurkussa. On olemassa monia erilaisia viruksia, jotka aiheuttavat vilustumisen.


Et voi tartuttaa muita sen jälkeen, kun itse olet tervehtynyt

Väärin. Voit olla oireeton kaksi-kolme päivää, vaikka sinulla vielä olisi virus elimistössä. Tämän vuoksi voit edelleen tartuttaa muita. Sinun tulee ottaa tämä huomioon, pese kätesi huolellisesti ja yritä pitää etäisyyttä muihin ihmisiin.


Nenäsuihke voi aiheuttaa riippuvuutt

Totta. Monet meistä tarttuvat nenäsuihkeeseen aukaistakseen tukkoisen nenän tai poskiontelot, mutta jos käytät nenäsuihketta enemmän ja pidempään, sillä voi olla päinvastainen vaikutus. Nenäsuihkeen pitkittyneessä käytössä voit tuntea, että vaikutus vähenee ja tukkoisuus pahenee. Riippuvuus nenäsuihkeisiin on valitettavasti aika yleistä. Käytä nenäsuihketta, kun olet sairas, noudata käyttö- ja annostusohjeita tarkoin. Suolavesisuihke voi olla hyvä vaihtoehto.


Ei tarvitse ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli olet vilustunut

Totta ja tarua. Paranet tavallisesta vilustumisesta viikon kuluessa. Jos sinulla on korkea kuume usean päivän ajan, huonontunut yleiskunto tai hengitysvaikeuksia, tulee sinun olla yhteydessä lääkäriin. Tavallinen vilustumisen komplikaatio on poskiontelo- tai korvatulehdus.


Ref. PP-PWP-FIN-0018