Fyysistä aktiivisuutta
Fyysistä aktiivisuutta terveyden hyväksi
Tee reipas iltakävely, pyöräile töihin ja valitse portaiden nouseminen hissin sijaan! Säännöllisellä fyysisellä aktiivisuudella on nimittäin suuri merkitys terveydelle. Arkipäivän hyötyliikunta voi olla yksinkertainen tapa lisätä aktiivisuustasoa.

Fyysistä aktiivisuutta...

Fyysistä aktiivisuutta terveyden hyväksi


Tee reipas iltakävely, pyöräile töihin ja valitse portaiden nouseminen hissin sijaan! Säännöllisellä fyysisellä aktiivisuudella on nimittäin suuri merkitys terveydelle. Arkipäivän hyötyliikunta voi olla yksinkertainen tapa lisätä aktiivisuustasoa.


Fyysistä aktiivisuutta

Suositusten mukaan aikuisten tulisi harrastaa liikuntaa vähintään 150 minuuttia viikossa kohtuullisen kuormittavuuden tasolla tai 75 minuuttia korkean kuormittavuuden tasolla. Jos lisäät aikaa, saat paremmat tulokset - vähän on jo hyvä, mutta enemmän on parempi!

Nämä suositukset pohjautuvat vahvaan näyttöön siitä, että säännöllisellä fyysisellä aktiivisuudella ja hyvällä terveydellä on selvä yhteys. Henkilöt, jotka ovat fyysisesti aktiivisia, sairastavat vähemmän kuin he, jotka eivät ole aktiivisia.


Paremmat terveysvaikutukset

Aktiivisuustason lisäys joko tehon tai ajallisen keston muodossa antaa vielä paremmat terveysvaikutukset. Aikuiset ja ikääntyneet, jotka harjoittavat liikuntaa jopa 300 minuuttia viikossa kohtuullisen kuormituksen tasolla, tai 150 minuuttia korkean kuormituksen tasolla, tai näiden sopivalla yhdistelmällä, saavat paremmat terveysvaikutukset.

Suurten lihasryhmien lihasvoimaa lisääviä harjoitteita tulee tehdä vähintään kaksi kertaa viikossa. Ikääntyneiden ja huonosti liikkuvien, joiden tasapaino on heikentynyt, tulee lisäksi tehdä tasapainoharjoituksia ja voimaharjoituksia vähintään kolmena päivänä viikossa. Harjoitteet vahvistavat tasapainoa ja vähentävät kaatumisen riskiä.


Aktiivista elämää kaikille

Ei ainoastaan aikuisten elämä tulisi olla aktiivista. Kuudenkymmenen minuutin leikki ja muu aktiivisuus tekee lapsista reippaampia ja terveempiä! Vähintään kolme kertaa viikossa lasten tulisi liikkua korkean kuormituksen tasolla, lihasvoima lisääntyy ja luusto vahvistuu.

Suositusten mukaan paikallaan istumista tulisi välttää niin tarkoin kuin mahdollista. Säännölliset, lyhyet tauot kevyen liikunnan muodossa ovat suositeltavia. Pitkäkestoinen istuminen tulisi katkaista kevyellä liikunnalla.


Hyötyliikunta

Monet miettivät, miten päästä suositusten mukaisiin aikoihin. On tärkeää miettiä miten fyysistä aktiivisuutta voisi lisätä. Tämä vaatii hieman ajattelutavan muuttamista.

Arkipäivän hyötyliikunta voi olla viisas päätös. Kävele kauppaan tai ostoskeskukseen, vähennä tietokoneen tai TV:n ääressä vietettyä aikaa, seiso ja kävele puhelimessa puhuessasi, kävele tai pyöräile töihin, tee pieni kävelyretki lounastauolla tai kun tarvitset ajatella luovasti. Puutarhanhoito, kotitaloustyöt ja lumenluonti ovat myös hyvää hyötyliikuntaa. Lisää myös säännöllisiä aktiviteettejä, kuten reipas kävely iltaisin, pyöräretki tai kevyt hölkkä metsässä. Tai miksi et myös itse uisi lasten uimaharjoitusten aikana. Tanssi, hiihto ja voimaharjoittelu ovat myös suosittuja aktiviteettejä.


Lähteet: Helsedirektoratet, matportalen, FolkhälsomyndighetenPP-BIF-SWE-0018