Avokado
Tiesitkö tämän omega-3:sta?
Olet varmaan kuullut kerrottavan, että omega-3 on terveellistä, ja saat sitä rasvaisesta kalasta tai syömällä kalaöljy ravintolisää. Mutta tiesitkö, että omega-3 on yhteisnimitys useille eri rasvahapoille – joilla kaikilla on erilaiset ominaisuudet?

Tiesitkö tämän omega-3:sta

Tiesitkö tämän omega-3:sta?


Olet varmaan kuullut kerrottavan, että omega-3 on terveellistä, ja saat sitä rasvaisesta kalasta tai syömällä kalaöljy ravintolisää. Mutta tiesitkö, että omega-3 on yhteisnimitys useille eri rasvahapoille – joilla kaikilla on erilaiset ominaisuudet?


Avokado

On olemassa useita eri tyyppisiä omega-3-rasvahappoja. Tärkeimmät kolme ovat EPA, DHA ja ALA.


ALA – välttämätön rasvahappo

ALA rasvahappoa voidaan kutsua rasvahapoksi. Se tarkoittaa, että elimistö ei voi sitä tuottaa, ja sitä tulee saada ravinnosta. ALA-rasvahappo on peräisin kasvikunnasta, ja sitä saat esimerkiksi pellavan- ja chiansiemenistä.

ALA-rasvahapolla voi suurina annoksina (2 gramman päivittäinen saanti) olla positiivinen vaikutus veresi kolesterolitasoon.


EPA ja DHA – hyväksi sydämelle, aivoille ja näölle

Omega-3 on yksi ravintoaineista, joita on tutkittu eniten. Itseasiassa omega-3:sta on niinkin monta kuin 27 000 julkaistua tutkimusta. Laaja yksimielisyys on siitä, että EPA ja DHA ovat hyväksi sydämelle, aivoille ja näölle.

Elimistösi voi tuottaa vähän pitkäketjuisia EPA- ja DHA-rasvahappoja, jos saat ALA-rasvahappoa, mutta muuntumisaste on alhainen. Itse asiassa niinkin vähän kuin 1 prosentti saamastasi ALA-rasvahaposta muuntuu EPA:ksi ja DHA:ksi elimistössäsi. Tämän vuoksi sinun tulee syödä kalaa ja muita mereneläviä sekä elintarvikkeita, joihin on lisätty omega-3-rasvahappoja, tai käyttää ravintolisää kattaaksesi elimistösi tarpeen näiden rasvahappojen osalta.


Syö oikeaa omega-3:a

Koska elimistösi ei pysty tuottamaan tarpeeksi EPA:a ja DHA:ta, vaikka saat ALA-rasvahappoa, on tärkeää kiinnittää huomiota siihen, mitä omega-3-rasvahappoja saat. Parasta on syödä merestä saatavaa omega-3:a «suoraan lähteestä». Rasvainen kala, kuten lohi, tonnikala, makrilli ja silli ovat kaikki hyviä EPA ja DHA lähteitä. Myös muut kalat, äyriäiset ja levät sisältävät EPA:a ja DHA:ta, mutta pieniä määriä.

Jos et syö rasvaista kalaa, voit saada terveellisiä omega-3-rasvahappoja syömällä ravintolisää tai elintarvikkeita, joihin on lisätty omega-3:a. Tarkastele etikettiä ja varmistu, että valitset ravintolisän tai elintarvikkeen, joka sisältää sekä EPA:a että DHA:ta.

EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja. DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 250 mg DHA-rasvahappoja. ALA auttaa säilyttämään normaalin kolesterolitason. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla päivittäin 2 grammaa ALA-rasvahappoja.

Lähteet:
GOED Omega 3
European Food Safety Authority (EFSA)Ref. PP-FRI-NOR-0286