Ei vain mustikkaa
Ei vain mustikkaa!
Mustikkaa on käytetty satojen vuosien ajan sekä sen hyvän maun että ravintosisältönsä vuoksi - se ei siis syyttä ole tullut niin suosituksi.

Ei vain mustikkaa

Ei vain mustikkaa!


Mustikkaa on käytetty satojen vuosien ajan sekä sen hyvän maun että ravintosisältönsä vuoksi - se ei siis syyttä ole tullut niin suosituksi.


Ei vain mustikkaa

Pohjoismaissa mustikka tunnetaan parhaiten luonnonvaraisesti kasvavana marjana, jossa on sinipunainen sisus, marjaa löydetään metsästä myöhäiskesällä.


Vähittäiskaupassa sitävastoin myydään eniten pensasmustikkaa, joka kasvatetaan pensaissa. Ne ovat suurempia, makeampia ja niissä on miedompi maku kuin luonnonvaraisissa mustikoissa. Lisäksi ne ovat sinisiä vain pinnasta, joten niitä syödessä kieli ei tule siniseksi.


Mustikka ruoassa

Tuoreita mustikoita voi käyttää hedelmäsalaateissa, aamiaisella ja smoothieissa. Lisäksi ne sopivat erinomaisesti makeisiin houkutuksiin, kuten mustikkamuffinsseihin ja mustikkapiirakkaan. Tai miksi ei söisi sellaisenaan, lisäten hieman maitoa ja sokeria?


Perinteisesti mustikoista voi valmistaa myös mehua tai hilloa. Mustikkamehu on ihastuttavaa juotavaa ja mustikkahillo pannukakun tai vohvelien kanssa on suosikki.


Antosyanosidit

Mustikka sisältää flavonoideja kuten antosyanosideja, jotka antavat mustikalle sen sinisen värin.


Argus mustikkauute

Argus on ravintolisä, joka sisältää mustikkauutetta ja on jo pitkään ollut yksi suosituimmista tuotteistamme.


Mustikkauutteen lisäksi Argus sisältää luteiinia, joka on karotenoidi-perheen pigmentti. Samalla tavalla kuin antosyanosidit (flavonoidit) antavat värin mustikalle, antaa luteiini värin mm. isolle samettikukalle.


Argus sisältää myös A-vitamiinia ja sinkkiä, ne edistävät näön normaalia toimintaa sekä seleeniä, joka edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa. E-vitamiini auttaa suojaamaan soluja oksidatiiviselta stressiltä. Lue lisää Argus mustikkauutteesta täältä.

Lähteet:
Helsedirektoratet 2012


Ref. PP-STX-FIN-0010