Kurpitsa sisältää paljon A-vitamiinia
Kurpitsa sisältää paljon A-vitamiinia
Kun teet Halloween-lyhtyjä, älä heitä pois kurpitsan sisusta! Kurpitsa on nimittäin terveellistä, ja se sopii hyvin leivonnaisiin ja ruokiin.

Kurpitsa sisältää paljon...

Kurpitsa sisältää paljon A-vitamiinia


Kun teet Halloween-lyhtyjä, älä heitä pois kurpitsan sisusta! Kurpitsa on nimittäin terveellistä, ja se sopii hyvin leivonnaisiin ja ruokiin.


Kurpitsa sisältää paljon A-vitamiinia

Halloweeniä vietetään pyhäinpäivän aattona, 31. lokakuuta. Halloween on alun pitäen peräisin Englannista ja Irlannista, mutta tunnetaan luultavasti parhaiten amerikkalaisena perinteenä. Päivää vietetään nykyään koko läntisessä maailmassa. Myös Pohjoismaissa Halloweenin juhliminen on yleistynyt 2000-luvusta lähtien.


Kurpitsa kuuluu Halloweeniin, ja useilla on muodostunut perinteeksi lyhtyjen tekeminen kurpitsoista. Mutta älä heitä kurpitsan sisustaa pois! Se ei ainoastaan maistu hyvältä, se on myös vähäkalorista ja täynnä beetakaroteenia, A-vitamiinia ja kuitua.


Monipuolinen

Kurpitsassa on mieto ja makea maku. Kurpitsan makeus tulee erityisesti esiin silloin kun sitä lämmitetään. Sitä voit sekä paistaa, keittää, höyryttää tai käyttää leivonnassa. Voit käyttää sitä keitoissa, pataruoissa, kakuissa tai lisäkkeenä.


Lisäksi voit syödä kurpitsan siemeniä raakana, tai voit paahtaa niitä paistinpannussa. Siemeniä käytetään usein leivonnaisissa, siemensekoituksissa tai salaateissa.


A-vitamiini

Kurpitsan oranssi väri osoittaa, että kurpitsa on hyvä A-vitamiinin lähde. Se nimittäin sisältää beetakaroteenia, jonka keho muuntaa A-vitamiiniksi.


A-vitamiini auttaa ylläpitämään limakalvojen, ihon ja näön normaalia kuntoa, lisäksi se edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, sekä normaalia rauta-aineenvaihduntaa.


Kivennäisaineet

Kurpitsa sisältää myös kuitua ja joitain kivennäisaineita, kuten kalsiumia, kaliumia, rautaa, kuparia ja fosforia, lisäksi B-, C-, E- ja K-vitamiinia.


Kurpitsa on myös vähäkalorinen vihannes – 100 grammasta kurpitsaa saat vain 18 kaloria!


Mitä voit valmistaa siitä?

Kurpitsasta voit valmistaa monenlaista. Kurpitsapiirakka on tunnettu, amerikkalainen klassikko, joka maistuu herkulliselle. Jos paistat kurpitsaa uunissa, saat erittäin ihanan lisäkkeen päivälliselle. Kurpitsakeitto on selkeä suosikki.


Kurpitsa sopii mainiosti keittoihin, ja maistuu erityisen hyvälle esimerkiksi sipulin ja porkkanan kanssa. Kokeile tätä ihanaa kurpitsakeittoa, joka on todennäköisesti sekä aikuisten että lasten suosikki!


Kurpitsa- ja porkkanakeitto


VALMISTUSAINEET


6 annosta

500 g porkkanaa

1 sipuli

500 g kurpitsaa– vain kurpitsan sisus

75 g voita

1,2 l vettä

1,2 dl valkoviiniä

3 kanaliemikuutiota

1 rkl juoksevaa hunajaa

3 dl kermaa

Mausteeksi suolaa ja pippuria

Hieman hienonnettua persiljaa


Valmistusohje

Kuori porkkanat ja sipulit, leikkaa ne paloiksi. Leikkaa kurpitsasta sisus ja erottele siitä siemenet (tämä voi olla hieman sottaista, joten käytä kertakäyttöhanskoja). Säästä siemenet – voit käyttää niitä myöhemmin. Leikkaa kurpitsan sisus paloiksi ja soseuta tehosekoittimella.


Laita voi suureen kattilaan, ja kuullota porkkanoita, sipuleita ja kurpitsasosetta keskilämmöllä noin 5 minuutin ajan. Lisää vesi, valkoviini, kanaliemi (voit käyttää halutessasi myös kasvislientä) sekä hunaja.


Anna keiton kiehahtaa. Laske lämpö ja anna keiton poreilla hiljalleen noin 30 minuutin ajan, tai kunnes porkkanat ovat kypsiä.


Soseuta keitto tasaiseksi sauvasekoittimella tms. Lisää kerma ja anna keiton poreilla hiljalleen vielä noin 7 minuutin ajan. Jos keitto on mielestäsi liian paksua, voit lisätä nestettä.


Mausta keitto suolalla ja pippurilla, lisää hienonnettua persiljaa ja tarjoa paahtoleivän tai muun maukkaan leivän kanssa.



Ref.nr.: PP-FRI-NOR-0311