Näitä syömme pääsiäisenä!
Näitä syömme pääsiäisenä!
Kananmuna, suklaa, silli, lohi ja lammas, nämä yhdistetään usein pääsiäiseen. Mutta mistä nämä traditiot ovat peräisin?

Näitä syömme pääsiäisenä

Näitä syömme pääsiäisenä!


Kananmuna, suklaa, silli, lohi ja lammas, nämä yhdistetään usein pääsiäiseen. Mutta mistä nämä traditiot ovat peräisin?


Näitä syömme pääsiäisenä!

Useimmille meistä maukkaat ruoat ovat tärkeä osa pääsiäisen viettoa. Aamupalapöytä, josta löytyy kananmunia, leipää, silliä ja savustettua lohta, on se mitä odotamme aamuisin. Lisäksi pääsiäisen aika on useimmille aikaa, jolloin hemmottelemme itseämme suklaalla ja muilla herkuilla.


Osa meistä viettää pääsiäistä mökkeillen ja hiihtäen. Saadaksemme lisää energiaa hiihtoladuille, reppuun pakataan kaakaota ja pientä purtavaa. Hiihtolenkin jälkeen kenties istut ulkona auringossa sen aikaa, kun lammas valmistuu uunissa.


Ei ole sattumaa, että juuri nämä tavat liitämme usein pääsiäiseen. Suurta osaa näyttelee pääsiäisen ruokailuun liittyvät traditiot.


Ei pääsiäistä ilman kananmunia

Pääsiäispöydän ykkönen on kananmuna. Pääsiäisen aikaan kananmunia syödään tavallista enemmän.


Kananmuna on myöskin ollut kristillinen symboli, joka liitetään Jeesuksen ylösnousemukseen ja uuteen elämään. Lisäksi ”vanhaan aikaan” kananmunia oli vähemmän saatavilla, se osaltaan johti siihen, että niitä alettiin pitää juhlapöydän ruokana.


Pääsiäisen silliruoat

Silli soveltuu hyvin kananmunan kanssa syötäväksi. Aiemmin pääsiäisen traditiona oli syödä suolasilliä. Suolasilli tekee janoiseksi ja näin voi samaistua tunteeseen, joka Jeesuksella oli ristillä riippuessaan.


Uhrilahja

Toinen pääsiäisen klassikko on lammaspaisti. Lammas on vanhin pääsiäisen symboli ja Raamatun mukaan lammas oli uhrilahja, joka juutalaisten oli teurastettava ja syötävä ennen kuin he lähtivät Egyptistä. Lampaan teurastaminen on edelleen osa pääsiäisen traditioita. Meillä pääsiäisen lammas symboloi sitä, kun Jumala uhrasi poikansa meidän tähtemme. Melkein kolmasosa lampaanlihasta syödään pääsiäisen pyhien aikana.


Suklaata koko rahalla

Mitä olisi pääsiäinen ilman suklaata? Sekä lapset että aikuiset odottavat suklaamunia ja pääsiäisen herkkuja. 1700 luvulla Saksassa ja Sveitsissä pääsiäispupusta tuli pääsiäisen symboli. Eurooppalaisen tradition mukaan pääsiäispupu piilottaa ulos joko suklaamunia tai koristeltuja munia ja lasten tulee etsiä ne. Tärkeää on löytää eniten munia.


Terveellisempää kuin luulet

Jos pidättäydyt suuresta suklaan ja herkkujen määrästä, voit itse asiassa syödä paljon pääsiäisen ruokia hyvällä omallatunnolla.


Kananmuna sisältää sekä proteiinia, rasvaa, vitamiineja että kivennäisaineita. Kananmuna sisältää lisäksi rautaa, sitä saamme usein liian vähän ruokavaliosta.


Jos syöt lohta tai silliä pääsiäisen aikaan, saat terveellisiä omega-3-rasvahappoja. Sekä sillissä että lohessa on paljon omega-3-rasvahappoja!


Voit hemmotella itseäsi myös kaakaolla – ilman ylimääräistä sokeria. Kaakaossa on sekä vitamiineja, proteiinia, rautaa että kalsiumia.


Myös lammas on hyvin ravintorikasta ja se on hyvä sinkin ja raudan lähde. Lampaanlihassa on myös paljon B-vitamiineja, erityisesti B12-vitamiinia.


Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten (2014) mukaan kalaa on hyvä syödä 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä.


  • Omega-3-rasvahapot edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja päivässä.
  • Omega-3-rasvahappo DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg DHA-rasvahappoja päivässä.>


Ref. PP-EMC-FIN-0022