Tässä vuoden 2018 ruokatrendit!
Tässä vuoden 2018 ruokatrendit!
Vuonna 2018 syömme asiantuntijoiden mukaan levää, jauheita ja juuria.

Tässä vuoden 2018 ruokatrendit

Tässä vuoden 2018 ruokatrendit!


Vuonna 2018 syömme asiantuntijoiden mukaan levää, jauheita ja juuria.


Tässä vuoden 2018 ruokatrendit!

Kiinnitämme yhä enemmän huomiotamme ruokaan, ja haluamme ruokavaliomme olevan terveellinen ja ruoan olevan kestävällä tavalla valmistettu. Kokeilemme yhä enenevissä määrin uusia ainesosia ja ruokia eri maanosista. Samalla odotamme elintarviketeollisuudelta ympäristöystävällisyyttä ja kestävää toimintaa. Nämä ovat muutamia trendejä, joiden ennustetaan lyövän läpi vuonna 2018.


Tietoisuus ruoasta

Elintarviketietoisuus on pinnalla vuonna 2018. Monet huolehtivat jo nyt siitä, että ruoka ei ole vain terveellistä, vaan myöskin orgaanista ja reilun kaupan periaatteiden mukaista.


Lisäksi olemme yhä enemmän kiinnostuneita tietämään, miten ruoka on kasvatettu tai valmistettu. Monet ruoanvalmistajat noudattavat elintarvikestandardeja, joiden mukaan tuotteet pystytään jäljittämään koko valmistusketjun ajan, ja joiden mukaan heidän on noudatettava tiettyjä tuotantoon ja alkuperään liittyviä eettisiä ohjeita.


Toinen trendi, jonka uskotaan kasvavan vuonna 2018 on ”food waste”-liike. Kyse on ruokahävikin pienentämisestä – sekä valmistuksen osalta, että ruoan pois heittämisen osalta. Raaka-ainetuotannosta yli jäävät ainesosat käytetään uusien tuotteiden valmistukseen, ja tulemme tietoisemmiksi, että ruokaa voi käyttää myös viimeisen käyttöpäivän umpeutumisen jälkeen.


Käytämme vitamiineja ja kivennäisaineita sisältäviä jauheita

Amerikkalaisen ruokajätin Wholefood’sin mukaan erilaiset jauheet ovat vuoden 2018 kuuma trendi.


Maca juuresta valmistettu jauhe – maca on juurikasvi, joka on täynnä vitamiineja ja kivennäisaineita, se näyttää hieman retiisiltä. Matcha on jauhettuja teelehtiä, jotka ovat täynnä hyviä ravintoaineita sekä vanha tuttu kaakao, ovat joitakin jauheita, joiden ennustetaan yleistyvän smoothieiden, mehujen, keittojen ja muun ruoan valmistamisessa.


Käytämme koko kasvin

Suurin osa meistä heittää tänä päivänä parsakaalin varren roskikseen, mutta vuonna 2018 on trendikästä käyttää kasvikset kokonaan ruokaa valmistettaessa. Tämä tarkoittaa sitä, että sekä varsi että juuri käytetään. Tämä on jatkoa ”food waste” trendille, jolla vähennämme ruokahävikkiä.


Jatkossa tullaan julkaisemaan keittokirjoja, joissa opastetaan, kuinka koko kasvis voidaan käyttää arkipäivän ruoanvalmistuksessa, ja keittiömestarit ovat yhä luovampia käytettäessä kasviksista sekä juuret että varret ruoanvalmistukseen.


Ruusut ovat punaisia…

Viime vuosina trendikkäillä cocktail baareilla on ollut drinkkejä, joissa on ainesosina mm. laventelia. Wholefoods’in mukaan kukkatrendi jatkuu vuonna 2018. Esim. laventeli on edelleen suosittu, mutta Wholefoods-ketjun mukaan tulemme näkemään myös hibiskusta ja ruusuja ruoan ja juoman mausteina.


Levä on superfood’ia

Levät ovat kestävää ruokaa ja ne kasvavat nopeasti ja ympäristöä kuormittamatta. Lisäksi niissä on paljon vitamiineja ja kivennäisaineita. Aasian maissa, kuten Kiinassa, Koreassa ja Japanissa on kautta aikojen syöty runsaasti levää – niin kuivattuna, keitettynä kuin tuoreena.


Pohjoismaissa levän syönti on tähän saakka ollut todennäköisesti vähäistä, mutta nyt tämän uskotaan muuttuvan. Tulemme nimittäin yhä avoimemmiksi uusille mauille ja koostumuksille. Levä on lisäksi läheltä saatavaa ja luonnollista.


Vaihtoehto sokerille

Specialty Food Association’s Trendspotter Panel ennustaa, että sokeri tulee yhä enemmän olemaan tarkastelun alla vuonna 2018.


Ref. PP-CLV-NOR-0269