Vähemman suolaa – parempi terveys
Vähemman suolaa – parempi terveys!
Pohjoismaalaiset syövät suolaa kaksi kertaa niin paljon kuin suositellaan. Tämä tulee esille YouGov’n tekemistä suolan käyttöön liittyvistä tutkimuksista Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Tässä saat vinkkejä kuinka voit vähentää suolan saantiasi!

Vähemman suolaa parempi...

Vähemman suolaa – parempi terveys!

Pohjoismaalaiset syövät suolaa kaksi kertaa niin paljon kuin suositellaan. Tämä tulee esille YouGov’n tekemistä suolan käyttöön liittyvistä tutkimuksista Norjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Islannissa. Tässä saat vinkkejä kuinka voit vähentää suolan saantiasi!


Vähemman suolaa – parempi terveys

Emme tiedä kuinka paljon syömme suolaa

Kolmasosa meistä kiinnittää paljon huomiota omaan suolan saantiinsa, ja haluavat syödä sitä vähemmän – kun taas sama määrä väestöstä ei ole erityisen huolissaan omasta suolan saannistaan.


Kun kysyttiin kuinka paljon luulee syövänsä suolaa, 30 % vastasi, että he syövät suunnilleen suositellun määrän suolaa. Suunnilleen neljäsosa luuli syövänsä hieman enemmän, neljäsosa luuli syövänsä vähemmän. Todellisuudessa pohjoismaalaiset syövät suolaa nykyään noin kaksi kertaa niin paljon kuin suositellaan.


Liian suuri suolan määrä on terveysriski

Vaikka 93 % tietää, että liialla suolan saannilla voi olla negatiivisia terveysvaikutuksia, neljä kymmenestä ei tiedä, että liiallinen suolan saanti voi aiheuttaa korkeaa verenpainetta.


- On tärkeää, että olemme tietoisia suuren suolan saannin edustamasta terveysriskistä. Suuren suolan saannin ja korkean verenpaineen välillä on suora yhteys. Korkea verenpaine lisää sydän- ja verisuonitautien riskiä ja on yksi tärkeimmistä kansanterveyden riskitekijöistä. Näin kertoo terveysjohtaja Bjørn Guldvog.


Eniten suolaa sisältävät elintarvikeryhmät ovat lihajalosteet, leipä ja murot. Muita suolan lähteitä on ruokarasvat, kalajalosteet, juusto, tietyt leikkeleet, sekä leivonnaiset, pikkupurtavat ja suklaa. Suolalihoissa on erittäin korkea suolapitoisuus. Mausteseoksissa, kuten esim. tacomausteissa voi olla jopa 20 % suolaa.


Saantisuositus

Pohjoismaat ovat jo vuosikymmenten ajan yhteistyössä laatineet ruokavalio- ja ravintoainesuosituksia. Nordic Nutrition Recommendations (NNR) suosittelee suolan (natriumkloridi) saannin ylärajaksi 6 grammaa päivässä.


Mutta kuinka paljon on 6 grammaa suolaa? Tutkimukset osoittavat, että väestöllä ei ole tietämystä siitä kuinka paljon suositeltu määrä on – se on vain teelusikallinen.


Vinkkejä suolan saannin vähentämiseen

Tässä muutamia pieniä asioita, jos haluat vähentää suolan saantia:

1. Valmista ruoka alusta asti. Suurimman osan suolasta saamme teollisesti valmistetuista elintarvikkeista.

2. Etsi Sydänmerkki-etikettiä ruoista ollessasi ostoksilla. Ruoat, joissa on Sydänmerkki, sisältävät vähemmän suolaa, kuin muut samantyyppiset ruoat.

3. Maista ruokaa ennen kuin tartut suolasirottimeen, sekä ruokaa laittaessasi että ruokapöydässä. Lisää suolaa vähän kerrallaan. Usein voit laittaa ruokaan vähemmän suolaa kuin ohjeessa mainitaan.

4. Käytä vaihtoehtoisia mausteita. Haluatko ruokaan enemmän makua? Käytä sitruunaa, pippuria ja maustettuja etikoita suolan sijaan. Ruokaa voi maustaa myös tuoreilla yrteillä, sipulilla, valkosipulilla, chilillä ja voimakkaan makuisilla kasviksilla.

5. Syö enemmän vihreää! Valmisruokien suolapitoisuutta voi «laimentaa» lisäämällä annokseen esim. kasviksia ja perunaa.

6. Tiedosta eri tuotteiden suolapitoisuus, kuten lihaliemien, soijakastikkeen, osterikastikkeen, parmesaanin ja mausteseosten osalta.

7. Käytä puhdasta vettä janojuomana. Vesijohtovesi sisältää vähäisiä määriä suolaa, kun taas joissakin kivennäisvesissä voi olla paljon lisättyä suolaa

8. Suolan tarve toi vähentyä! Suolan käytössä on usein kyse tottumuksesta. Joten yritä vähentää suolaa jonkin aikaa, niin voit todeta, että suolan tarve ruoassa vähenee.Lähteet:

YouGov

Matportalen.noRef.nr.:PP-PWP-NOR-0023