Viisaita ja terveellisiä välipaloja
Viisaita ja terveellisiä välipaloja
Kun olet nälkäinen, on helppo tehdä epäterveellisiä valintoja. Tämän vuoksi välipalat ovat suositeltavia päivän mittaan. Välipalat voivat olla helppoja valmistaa, terveellisiä mutta kuitenkin hyviä, ja voit nauttia niitä hyvällä omallatunnolla!

Viisaita ja terveellisiä...

Viisaita ja terveellisiä välipaloja


Kun olet nälkäinen, on helppo tehdä epäterveellisiä valintoja. Tämän vuoksi välipalat ovat suositeltavia päivän mittaan. Välipalat voivat olla helppoja valmistaa, terveellisiä mutta kuitenkin hyviä, ja voit nauttia niitä hyvällä omallatunnolla!


Viisaita ja terveellisiä välipaloja

Suositusten mukaan tulisi syödä 3-4 tunnin välein, useimmilla kuitenkin lounaan ja päivällisen väli on usein pidempi ja tuolloin pitää syödä jotakin, jotta jaksaa. Jotkut haluavat lisäksi illalla herkutella jotain hyvää kotona.


Kun olet nälkäinen, väsynyt ja verensokerisi laskee on helppo tehdä nopeita ja epäterveellisiä valintoja. Kuka ei olisikaan joskus ollut liikkeellä tyhjän vatsan kanssa ja tämän vuoksi valinnut leivonnaisia, makeisia tai jotain rasvaista välipalaksi.


Useimmat meistä tarvitsevat yhden tai kaksi välipalaa päivän aikana. Välipalat rytmittävät aterioiden tarpeen ja estävät nälkää, napostelua ja mielialan vaihteluita. Annamme sinulle herkullisten välipalojen vinkkejä, nämä välipalat tekevät hyvää myös kehollesi!


Kuinka paljon tulisi syödä

Välipaloilla tarkoitamme pieniä, terveellisiä aterioita, jotka nautitaan pääaterioiden välissä. Ne auttavat jaksamaan seuraavaan ateriaan saakka. Pohjoismaisten ravitsemussuositusten mukaan aikuisten tulisi syödä kolme pääateriaa päivän aikana – aamupala, lounas ja päivällinen. Lisäksi suositeltavaa on nauttia yksi tai kaksi välipalaa.


Välipalan tulisi sisältää 100-250 kcal, mutta tarve on hyvin yksilöllinen ja riippuu siitä kuinka paljon muuten syöt sekä aktiivisuustasostasi ja kehon koosta. Lisäksi tähän vaikuttaa myös kuinka pitkä aika on seuraavaan ateriaasi.


Yksinkertaisesti, syö terveellistä ruokaa ja oikea määrä! Joskus riittää vain hedelmä, kasvikset tai kourallinen pähkinöitä, kun taas joskus tarvitsemme vähän enemmän taltuttaaksemme nälän tunteen. On hyvä varautua ja ottaa työhön tai matkalle mukaan jotain terveellistä välipalaksi.


Smoothie

Jo 1960-luvulla smoothie oli tunnettu juoma ja käsite USA:ssa. Pohjoismaissa tutustuimme smoothieen vasta paljon myöhemmin. Tätä nykyä useimmilla on blenderi tai tehosekoitin keittiössä.


Smoothieta voit nauttia aamupalalla, pienenä välipalana, kun olet nälkäinen tai herkullisena jälkiruokana. Smoothie voidaan valmistaa erityyppisistä hedelmistä, marjoista tai kasviksista. Jos haluat smoothien olevan täyttävämpi, voit lisätä siihen pähkinöitä, banaania tai jogurttia. Aamupalasmoothieen voit lisätä kaurahiutaleita tai muita viljatuotteita.


Avocado – vihreää, hyvää ja täynnä terveellisiä rasvahappoja

Avocado on rasvainen hedelmä, joka tekee kylläisen olon pitkäksi aikaa – tämän vuoksi se sopii erityisen hyvin välipalaksi. Lisäksi se on täynnä ravintoaineita – mm. C- ja E-vitamiinia ja rasvahappoja. Avocadoa voit syödä myös täysjyväleivän tai näkkileivän päällä.


Kasviksia, hedelmiä tai marjoja

Paprika, kurkku, porkkana ja sokeriherneet ovat terveellisiä välipaloja. Laita täysjyväleivälle vähän kasviksia, keittokinkkua ja ruokalusikallinen raejuustoa. Salaatti voi myös olla kaunis ja herkullinen, voit käyttää salaatissa myös omenaa, kananmunaa, kinkkua tai kalkkunaleikettä.

Marjat ovat hyvä välipala sellaisenaan, mutta ne maistuvat myös eri lisäkkeiden kanssa. Leikkaa hedelmät paloiksi ja sekoita kevytjogurtin kanssa, lisää joukkoon hieman pähkinöitä. Marjat maistuvat hyvälle raejuuston kanssa – ja voit lisätä myös pähkinöitä. Toinen makea, mutta terveellinen välipala on luonnonjogurtti, johon on lisätty hieman hunajaa, mysliä ja marjoja.


Avocado-smoothie (frukt.no)

Avokadoa smoothiessa? Kyllä vain, se on todella hyvää. Yhdessä marjojen ja banaanin kanssa siitä tulee kesän suosituin juoma.

VALMISTUSAINEET
2 annosta

  • 1 banaani
  • 2 dl mustikoita
  • ½ avokado
  • 1 dl vaniljajogurttia
  • 6 kpl jääpaloja

Lähde: frukt.no, Side2, Matprat


PP-CLV-NOR-0194