Viisi supervihannesta
Viisi supervihannesta
Kaikki vihannekset ovat terveellisiä, mutta jotkin sisältävät enemmän ravintoaineita kuin toiset. Esittelemme viisi terveellisintä vihannesta, joita voit valita syksyn antimista.

Viisi supervihannesta

Viisi supervihannesta


Kaikki vihannekset ovat terveellisiä, mutta jotkin sisältävät enemmän ravintoaineita kuin toiset. Esittelemme viisi terveellisintä vihannesta, joita voit valita syksyn antimista.


Viisi supervihannesta

Parsakaali – täynnä vitamiineja

Tämä vihreä nuppuinen vihannes on yksi ravintorikkaimmista vihanneksistamme. Parsakaali on täynnä A-, C-, K- ja E-vitamiinia sekä foolihappoa. Lisäksi se sisältää paljon kivennäisaineita, kuten rautaa, kalsiumia ja kaliumia.
Parsakaali on erityisen hyvää wokeissa, salaateissa, piiraissa, keitoissa tai päivällisen lisäkkeenä.


Lehtikaali – ravintokuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita

Tämä lehtivihannes ansaitsee supervihannesmerkin! Se sisältää runsaasti ravintokuitua, kalsiumia, A- (beetakaroteenia), E-, B6- ja C-vitamiinia sekä foolihappoa.

Lehtikaalia voi hyvin höyryttää samaan tapaan kuin parsakaalia. Se maistuu hyvälle salaateissa, keitoissa, coleslaw-salaatissa, pestossa, smoothiessa tai voit tehdä siitä lehtikaalichipsejä.


Sipuli – täynnä flavonoideja

Sipuli ei vain maistu hyvältä vaan se sopii mainiosti lukuisiin ruokiin, se on myös täynnä superterveellisiä flavonoideja.

Keltasipuli on tavallisin sipulimme. Raaka sipuli sopii hienonnettuna makkaroiden ja hampurilaisten kaveriksi, myöskin salaatteihin, salsaan tai voileivän kanssa. Se sopii hyvin myös erilaisiin päivällisruokalajeihin, ja sitä voi keittää, höyryttää, grillata tai paistaa.


Tomaatti – täynnä lykopeenia

Suurin osa ihmisistä on ihastunut tomaatteihin. Tämä vihannes on paras lykopeenin (karotenoidi) lähde, se myös antaa tomaatille sen punaisen värin. Korkea lykopeenipitoisuus on myös kaltatuissa tomaateissa ja puréssa!

Tomaatti sisältää suuren määrän beetakaroteenia sekä E-vitamiinia, se auttaa suojaamaan kehon soluja oksidatiiviselta stressiltä, kun taas C-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa.

Tomaatteja on montaa eri tyyppiä. Tämä vihannes sopii hyvin välipalaksi, leivän päälle, salaatteihin, pizzaan, kastikkeisiin ja tacojen kaveriksi.


Porkkana – täynnä beetakaroteenia

Porkkanat ovat erittäin kuitupitoisia ja ne sisältävät paljon vitamiineja, erityisesti beetakaroteenia, joka muuntuu kehossa A-vitamiiniksi. A-vitamiini auttaa ylläpitämään normaalia ihoa, näköä ja immuunijärjestelmää. Porkkanassa on myöskin korkea kuitupitoisuus, joka edistää ruoansulatusta.

Raakaa porkkanaa voi syödä välipalana, ja se soveltuu myös evääksi. Porkkanaraaste sopii hyvin kalan ja muiden päivällisruokien seuralaiseksi. Sitä voidaan keittää, käyttää keitoissa, padoissa, muhennoksissa, vihannesmuusissa tai wokkiruoissa. Lisäksi se on herkullinen pikkelssissä ja kakussa.

Lähde: forskning.no, nhi.no, frukt.no


Ref. PP-CLV-NOR-0213