Lyhyet päivät
Lyhyet päivät
Pitkät yöt ja lyhyet päivät voivat olla mukavia, mutta samanaikaisesti auringonvalon puute vähentää D-vitamiinivaraston luonnollista täydentymistä.

Lyhyet päivät

Lyhyet päivät


Pitkät yöt ja lyhyet päivät voivat olla mukavia, mutta samanaikaisesti auringonvalon puute vähentää D-vitamiinivaraston luonnollista täydentymistä.


Lyhyet päivät

Päivittäinen auringonvalo stimuloi elimistön D-vitamiinin tuotantoa. Jos saamme auringonvaloa liian vähän, syömme liian vähän rasvaista kalaa tai asumme kaukana pohjoisilla leveyspiireillä, on erityisen tärkeää varmistaa, että saamme omega-3-rasvahappoja ja D-vitamiinia – sitä ei turhaan kutsuta ”aurinkovitamiiniksi”.


Varsinkin talvikuukausien aikana elimistö tarvitsee D-vitamiinilisää, joko ravinnosta tai ravintolisästä. Suomessa D-vitamiinin päivittäissuositus on 10µg vuorokaudessa 2-74 vuotiaille. 2–18-vuotiaille suositellaan D-vitamiinivalmisteen ympärivuotista käyttöä 7,5 μg vuorokaudessa. Raskaana oleville ja imettäville naisille suositellaan D-vitamiinilisää 10 μg vuorokaudessa ympäri vuoden. 75-vuotiaasta lähtien suositellaan D-vitamiinilisää 20 μg vuorokaudessa ympäri vuoden.


Pienempää D-vitamiinilisäannosta (10 μg vuorokaudessa) voidaan suositella, jos käytetään säännöllisesti paljon vitaminoituja maitovalmisteita, ravintorasvoja ja/tai kalaa. Silloin, kun ei käytetä päivittäin D-vitaminoituja maitovalmisteita, rasvalevitteitä ja/tai kalaa 2-3 kertaa viikossa, suositellaan myös 18-74-vuotiaille 10 ug D-vitamiinilisää vuoden pimeimpänä aikana (loka-maaliskuussa).


Valtion Ravitsemusneuvottelukunnan suositus

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan suositusten (2014) mukaan kalaa on hyvä syödä ainakin 2-3 kertaa viikossa, eri kalalajeja on suositeltavaa käyttää vaihdellen. Kala on suositeltavaa ravintoa, ja sen käyttöä tulisi lisätä. Kala sisältää terveellisiä rasvahappoja, useita vitamiineja ja kivennäisaineita sekä paljon proteiinia. Kala on erityisen hyvä omega-3 rasvahappojen ja D-vitamiinin lähde.


Sekä omega-3:a että D-vitamiinia

Kaikki Vapaa Kierto-tuotteet sisältävät omega-3-rasvahappoja. Jos otat kolme kapselia päivässä, saat 7,5 mikrogrammaa D-vitamiinia sen lisäksi, mitä saat nauttimastasi ruoasta. Saat myös tärkeitä omega-3-rasvahappoja. Jotta voimme tarjota jokaiselle jotakin, meillä on Vapaa Kierto-perheessä kolme eri tuotetta: Omega-3, Plus ja Flex.


Jokaiselle jotakin

Vapaa Kierto Omega-3 sisältää D- ja E-vitamiinia, kun taas Vapaa Kierto Flex sisältää C-, D- ja E-vitamiinia. Vapaa Kierto Plus on yhdistelmätuote, joka sisältää lisäksi kalsiumia, K2- ja B6-vitamiinia – hyväksi sinulle, joka olet elämäsi keski-iässä.


  • Omega-3-rasvahapot EPA ja DHA edistävät sydämen normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg EPA- ja DHA-rasvahappoja päivittäin.
  • Omega-3-rasvahappo DHA edistää aivojen ja näön normaalia toimintaa. Positiivinen terveysvaikutus saadaan nauttimalla 250 mg DHA-rasvahappoja päivittäin.
  • D-vitamiini edistää immuunijärjestelmän normaalia toimintaa, sekä luuston ja lihasten normaalia toimintaa.

Ref. PP-FRI-FIN-0035