Vihdoinkin mustikkasesonki!
Vihdoinkin mustikkasesonki!
Heinä- ja elokuu merkitsevät useimmille mustikoiden poimimista. Ne eivät ole pelkästään hyviä, voit hyvällä omallatunnolla syödä niitä paljon!

Vihdoinkin mustikkasesonki

Vihdoinkin mustikkasesonki!


Heinä- ja elokuu merkitsevät useimmille mustikoiden poimimista. Ne eivät ole pelkästään hyviä, voit hyvällä omallatunnolla syödä niitä paljon!


Vihdoinkin mustikkasesonki!

Mustikat ovat yksinkertaisesti makupommeja. Ne eivät tarvitse valmisteluja ennen niiden nauttimista, voit tietysti huuhdella ne kylmässä vedessä ennen tarjoilua, mikäli haluat.


Ne ovat upean terveellisiä välipaloina, niitä voi nauttia hedelmäsalaatin tai aamiaismurojen kanssa. Mustikoista ja rahkasta tai kermasta voit tehdä herkullisen jälkiruoan. Mustikat käyvät hyvin myös piirakkaan tai muffinsseihin.


Mustikoita on perinteisesti käytetty mehuissa ja hilloissa, aikaisemmin mustikoilla oli tärkeä rooli ruokavaliossa. Mustikkamehu on ihastuttava juoma ja mustikkahillo on edelleen suosikki pannukakkujen ja vohveleiden kanssa. Jos tykkäät smoothieista, on mustikka erikoisen hyvää niissä. Arkipäivän herkku!


Mustikan eri lajit

Kun puhumme mustikoista, suurin osa pohjoismaalaisista ajattelee luonnonvaraista marjaa, jota löytyy metsistä myöhään kesällä. Nämä herkut kasvavat monivuotisissa pienissä varvuissa. Pohjoismaissa mustikkakausi on valitettavasti lyhyt, mutta myöhäiskesän muutamien viikkojen aikana metsistä voi kerätä parasta mitä pohjoismaiden luonto voi tarjota!


Kaupoista voit ostaa tuoreita mustikoita melkein koko vuoden, mutta jos olet maistanut niitä, olet varmaan havainnut, että ei ole lainkaan kyse samasta marjasta. Nämä marjat ovat peräisin Pohjois-Amerikassa kasvavista pensaista, niitä kutsutaan pensasmustikoiksi.


Tuoreena vai pakastettuna?

Pohjois-Amerikassa viljellyt pensasmustikat ovat suurempia kuin luonnonvaraiset mustikat, ja ne eivät sisällä sinistä mehua, joten ne ovat sisältä vaaleanvihreitä. Kun syöt pensasmustikoita, kielesi ei siis värjäydy siniseksi. Suurin ero kuitenkin on niiden huomattavasti miedompi maku.


Mustikat, joita löydät pakastepusseissa kauppojen pakastealtaista, eivät ole pensasmustikoita vaan luonnonvaraisia mustikoita, jotka yleisimmin ovat suomalaisia, ruotsalaisia tai kanadalaisia. Pakastemustikat ovat aivan kuten tuoreet mustikatkin pullollaan makua ja väriä! Jos siis haluat luonnonvaraisia mustikoita, osta pakastettuja tuoreiden mustikoiden sijaan.


Mutta jos sinulla on mahdollisuus mennä metsään heinä- ja elokuussa mustikoita poimimaan – niin tee se. Saat kaupan päälle myös liikuntaa!


Lähteet:

Opplysningskontoret for frukt og grønt (frukt.no)


Ref. PP-STX-NOR-0042